• 0622049540
  • margohuggers@gmail.com

Coaching met ezels

Als je op deze afbeelding klikt, kom je uit op de landelijke tv uitzending (NTR, NPO2) van ”Iedereen verlicht” met Margo en de ezels Ravel en Rosemunde over coaching met ezels.

Mogelijkheden voor ezelcoaching

Individuele workshop

Jij werkt alleen met een ezel, 1 dagdeel of hele dag. Na instructie door Margo en een gesprek over wat je wil leren, ga je met een ezel op pad, na afloop bespreken we je ervaringen. De eerste maal loopt Margo altijd mee, als je vaker komt mag je ook alleen met de ezel op pad.

Voor mensen die het druk hebben en/of snel en efficiënt willen leren.

Coachingstraject

Je komt meerdere keren een middag of een hele dag. Je stelt zelf in overleg je leerdoel en je tijdpad op, bijvoorbeeld: ”Over een half jaar wil ik een hele dag zelfstandig en alleen op een ontspannen manier met een ezel op pad”.

Voor mensen die aan het herstellen zijn van een burn-out of ziekte, voor 65+ plussers, voor mensen die nieuwe wegen zoeken. 

Als je even steun nodig hebt kunnen de ezels je helpen je pad weer te vinden, want ze leven volkomen in het nu, zonder druk of haast. In de huidige wereld wordt er heel veel van ons verwacht. Je moet presteren, je dient binnen een bepaalde tijd iets af te hebben en dat moet op een bepaalde manier, die anderen je opleggen. Je voelt dat je afhaakt of dat bijna gaat doen, het lukt gewoon niet meer om aan al die normen te voldoen, om mee te doen met de prestatiemaatschappij. Je geest wordt moe, of je lichaam. Alles in je roept ”nee” tegen je huidige baan of je relatie, tegen de ons opgedrongen manier van denken, je manier van leven, de verwijdering van je gevoel.  Verlang je weer naar verbinding met de natuur, naar verbinding met dieren, naar verbinding met j(ezel)f?

NB: het UWV in Zwolle heeft voor een klant die kwam een potje hiervoor (wel zelf even nagaan en navragen of jij ook hiervan gebruik kunt maken).

Voor wie?

leidinggevenden, individueel

Je geeft in het dagelijks leven leiding aan je eigen werk, je eigen leven, of een groep mensen. Je loopt tegen dingen aan en hebt vragen hoe het beter of anders kan. Je bent aan het zoeken naar antwoorden en weet dat je verder moet kijken dan je verstand, dat alleen praten niet helpt. Je zoekt nieuwe wegen en je wil ”out of the box” denken en handelen. Je wilt echt iets doen en ervaren, en concrete stappen zetten.

kinderen en jongeren

Of je bent 5-18 jaar oud en je hebt problemen mee te komen in een groep, of er is iets anders met je, je hebt even hulp nodig, je wil liever doen en ervaren dan alleen maar praten.  Je houdt van buiten zijn en van dieren. Spelenderwijs met de ezels kun je helemaal jezelf zijn en de lieve ezels helpen jou enorm. Hoe sterk zul jij je voelen als je grote ezel Ravel helemaal alleen over een eng bruggetje krijgt?

Van het werken en wandelen met ezels kun je heel veel leren.

Ik ben ervan overtuigd dat je krachtiger en dichter bij jezelf komt als je met een ezel gaat wandelen. Ezels zijn door hun grootte en hun zeer nieuwsgierige karakter heel toegankelijk om mee te werken, zeker voor wie weinig of geen ervaring heeft met dieren. De ezel reageert meteen op je gevoelens en innerlijke houding. Deze gegevens kun je gebruiken om meer te leren over jezelf en beter in je vel te komen. Ik daag je uit om op een unieke en ludieke manier over jezelf te leren. Je gaat met een ezel op stap. Je wordt hierbij serieus en goed begeleid door een zeer ervaren ezelwandelaarster. Aan de hand van een zelfgekozen leervraag en na uitgebreide instructies en voorbereidingen ga je op pad. Hoe gaat je dit af? Volgt de ezel jou? Wat kom je allemaal tegen? Ezels zijn heel eerlijk. Ze volgen je als jij duidelijk bent, of je eenduidig in je signalen bent en in je eigen gevoel gelooft, en of je uitstraalt dat je te vertrouwen bent. Ze eisen dat je de leiding kunt nemen en dat je grenzen aangeeft, maar wel met zachte hand. Uiterlijk vertoon zoals vakjargon, titels en diploma’s zegt hen natuurlijk helemaal niets. Ezels leren je om authentiek te zijn. Als je leiding geeft vanuit ”Ik ben de baas”, dan gaat de ezel de strijd met je aan. Als je jezelf te klein maakt, dan neemt de ezel de leiding, dan kom je niet ver.

Bij een langer coachingstraject wordt zelfredzaamheid van je gevraagd, maar je mag zelf je grens aangeven. Alleen op pad met een ezel, de weg zoeken in een bos en ook nog tegelijk kaartlezen kan veel tegelijk zijn. Hulp vragen en grenzen aangeven zijn onderdeel van je leerproces. De hoeveelheid tijd die je samen met een ezel op weg doorbrengt bouwen we op. Ook kies je zelf de ezel uit waarmee je gaat werken, dat kan een kleine zijn, maar ook een grote stoere kerel. Zelf ervaar ik dat ezels nog zachtmoediger en gevoeliger zijn dan paarden. Het zijn dieren met humor en grote contactmakers. Dat maakt hen zeer geschikt als leermeesters om mee te werken.

Wat ga je doen:

Eerst maak je kennis met de coach en de ezels, dan doen we oefeningen met de ezels in de weide. Bijna altijd gaan we ook een stuk wandelen met één of meerdere ezels.

Wie is de coach?

Ik ben een coach die jou zelf wil laten ervaren en voelen en je wil helpen je eigen conclusies te trekken, je eigen weg te gaan. Natuurlijk reageren de ezel(s) en jij op elkaar, dat is een mooi spel en als de ezel echt iets niet wil een leuke leerzame les. Ik maak gebruik van mijn 10 jaar ervaring werken en wandelen met ezels, mijn intuitie, mijn ervaring met het werken met kinderen (met basisschoolleerlingen, ook van het speciaal onderwijs) en volwassenen. Ik ben een rebel en eigenwijs, ik maak geen gebruik van voorgeschreven oefeningen en ik ben eerlijk dat ik geen certificering heb als ezel(paarden)coach, maar wel als energetisch coach. En ik maak óók gebruik van het bewustwordingspad dat ik loop, eigenlijk mijn hele leven al (meer dan 30 jaar), en wat ik geleerd heb uit vele cursussen bij diverse wijze mensen en het leven zelf.

Jij en ik zijn een groots Goddelijk Lichtwezen, ontstaan uit één Bron. We zijn veél meer dan dit lichaam, we zijn een Ziel en hebben nu dit lichaam, en hebben al eerder in veel meer lichamen geleefd. Er is een beroemd man, Jeshua Ben Josef, vele kennen hem als Jezus en hij was zich dit als één van de eerste bewust en kwam er voor uit ”Ik ben de Zoon van god”. Toen hij dit zichzelf volledig gerealiseerd had, reed hij op een witte ezelin Jerusalem binnen. Hij heeft nooit gewild dat er verschillende kerken werden gesticht, hij heeft nooit gewild dat we het kruis gingen vereren. Hij heeft volgens mij gewild dat wij óók ons Goddelijke Zelf realiseren. En de ezel? Die was er getuige van en draagt dit verhaal in stilte…

Waneer kan ezelcoaching helpen?

kinderen/jongeren

Je bent nog heel jong en je voelt je niet sterk genoeg. Je wordt gepest, bent angstig, onzichtbaar, of mensen zeggen van jou dat je niet voor je zelf kunt opkomen. : Als je de leiding kunt nemen over een ezel, kun je dat ook over jezelf. Of je bent juist heel druk, dan helpen de ezels jou om meer rust in je zelf te vinden.

hooggevoelig/autisme……

Je bent een kind of jongere met een ”plaatje”.  Ik ga ervan uit dat je dan juist heel veel gevoel hebt, zoveel dat het je te veel kan worden. Bij de ezels kun je veilig zijn.  Via de ezel leer je contact leggen en vrienden maken.

niet assertief genoeg

Heb je een assertiviteitsprobleem? De ezel vraagt van je dat je de leiding neemt.

burn-out

Door met de ezel te wandelen kom je in actie en krijg je positieve levensenergie.

niet helemaal in je lichaam, niet op aarde

Niet goed in je vel? De ezel leert je je fysieke lichaam te accepteren. En krijg je steeds te horen dat je niet gegrond  of ”niet van hier” bent: de ezel grondt als de beste!

Werkwijze

Op het terrein: Werken met een groep ezels, door midden in een groep ezels te gaan staan of zitten en te observeren wat er gebeurt, maakt processen, gevoelens, gedachten en overtuigingen die spelen, heel zichtbaar.

Op pad: Wandelen met een ezel maakt je sterker en zelfverzekerder. Je krijgt meer vertrouwen in jezelf en in het leven. Het voelt heel krachtig als een groot dier bereid is jou de hele weg te volgen. Als de ezel stil staat en even niet meer wil volgen, kom je jezelf tegen. Dan kan het dier je woest maken, je voelt jouw onmacht. En dan wordt een beroep gedaan op je creativiteit en je oplossingsvermogen. Er is altijd een reden voor is als een ezel niet loopt. Duwen en trekken zijn geen oplossingen. Het is de taak van het baasje om uit te zoeken waarom hij blokkeert, want als zijn/haar baas dat aanvoelt, dan kun je de ezel geruststellen en krijg je hem weer vooruit. De ezel helpt jou om erop uit te trekken en om actie te ondernemen. Je leert heel bewust en letterlijk je eigen pad te kiezen. Al deze verworvenheden kun je toepassen in je dagelijks leven, in je werk en in je samenwerking met mensen.

De ezels:

Ravel: grote Pyrenese ezel, is een echte lange afstandsloper, heel rustige ezel, heel erg sterk, weet precies wat hij wil, kan lekker moeilijk doen als ie het er niet mee eens is.

Rosemunde: pittige dame, neemt meteen haar plek in, bijzonder lief, houdt enorm van knuffels, en beslist geen doetje

Freddie: kleine opdonder, die héél graag wandelt, maar sommige dingen absoluut weigert

Docus: lijkt wat moeilijker contact met hem te krijgen, super goedzak, niet te splitsen van zijn maatje Freddie

Workshop ”op stap met ezels” voor teams

Voor wie: Voor mensen die met elkaar samenwerken en die samenwerking willen versterken. Een workshop wandelen met ezels is zéér geschikt, ludiek  én leerzaam voor jouw team, voor je groep collega’s die eens naar buiten willen en iets geheel nieuws willen ervaren. Wat dacht je van een complete ezeltrektocht als teambuilding?

Er gaan meerdere ezels mee en de nadruk ligt op samenwerken als gehele groep. Na instructie van Margo en bespreken van jullie leervragen, gaan jullie samen met de ezels op pad.  Na afloop worden de bevindingen besproken. Wat komen jullie tegen? Wie neemt het voortouw? Hoe fiks je dat met je team? Wat leer je hieruit? Hoe ga je dat toepassen in het werk?

Twee varianten voor teams:

De veilige variant: Margo geeft instructie en gaat mee. Dit kan één middag, maar kan ook langer of zelfs met overnachting in een B & B of op een camping.

De ludieke variant: Margo geeft instructie, jullie krijgen opdrachten mee en gaan zelf als team op pad. Deze variant eindigt met een gezellige borrel.