• 0622049540
  • margohuggers@gmail.com

een lange weg

een lange weg

Beste mensen,

Mei 2010. Hoe transformeer je een zieke en uitgestootte ezel tot eentje die een tocht naar de Middellandse zee gaat ondernemen?  Dat is het proces waar ik ingestapt ben met Frits. Of blijft het bij dromen….?  

Eindeloos geduld moet ik met hem hebben. Hij wandelt graag mee met mij als ie zich goed voelt, maar verder dan 12 km met een klein beetje bepakking redt ie niet. Mijn grote tocht naar de Middellandse Zee is allang begonnen, maar misschien ligt die Middellandse Zee heel ergens anders dan ik denk en komen we heel ergens anders uit.  Dat laat ik open. Eerst moet Frits genezen van zijn kwalen. 

Tot nu toe gaat het heel erg wisselend met hem. In het begin op zijn nieuwe adres knapte Frits erg op. Toen kreeg ie allemaal kwaaltjes: diarree, een ontsteking aan zijn hoef, steeds meer kale plekken op zijn huid en ook een ontsteking aan zijn huid. Toen weer diarree, met raar gedrag erbij zoals veel neiging tot bijten als je zijn snuit wil aaien en zand eten. Op dit moment is gaat het weer wat beter.  

Een vrouw die veel verstand heeft van paarden was toevallig op de zorgboerderij van de week. Zij had een zeer wijs advies: Frits is eigenlijk een dominante mannetjes-ezel. En als wij hem als zielig en ziek benaderen of  bang voor hem zijn, omdat hij best groot is (schofthoogte 1.15 m) dan kan hij die dominante man niet zijn, want dan moet ie over ons waken. Dat vraagt dat ik als zijn baasje, en als vrouw, krachtig moet zijn bij hem in de buurt. Opvallend was dat meteen toen ik me dit realiseerde Frits binnen een uur helderder uit zijn ogen keek en zijn vacht meer ging glanzen na een stevige borstelbeurt. Ik blijf hopen dat het gaat lukken dat Frits weer een grote krachtige vent wordt, die zijn plek inneemt.  

Vandaag liep hij weer beter mee. Hij ging zelfs rollen op een stuk zandpad. Ezels rollen graag om parasieten uit hun haren te kunnen verwijderen en ook uit plezier. Op de boerderij staat hij nu op een stuk stoep om te voorkomen dat hij zand eet. Want van zand eten krijgt hij diarree. Dus hij mist dat rollen erg. Mooi om te zien dat hij nu onderweg en in mijn bijzijn ging rollen. Een teken dat hij zich op zijn gemak voelt.

 

Dank voor het delen en liken.

margometezel

Laat je bericht achter