• 0622049540
  • margohuggers@gmail.com

Ezeltrektocht Vechtdal 2020

 

de hele kampeeruitrusting op de rug

Ezeltrektocht zomer 2020

groepsreis

Leven in de natuur, door mooie landschappen trekken, vol eenvoud, kamperen, wandelen met ezels die je bagage (deels) dragen, in overleg stukken lopen in stilte, een kampeerplek opzoeken als we genoeg gelopen hebben, een simpel en voedzaam potje koken, de materiele luxe thuislaten en de telefoon uit, vertrouwen op de stroom van het leven waar we komen en wat we allemaal tegenkomen elke dag, vriendschap sluiten met de ezels, vrienden maken onderweg met alle levende wezens die je tegenkomt, natuurlijke overvloed en jezelf ervaren. Raakt je dit? Lijkt je dit wat?
Komende zomer kun je mee op trektocht met de ezels Ravel en Rosemunde, gewoon door Nederland.  

Als je hier allemaal heel blij van wordt, dan zul je een fantastische week hebben met super gezelschap!

Dagafstanden zijn 12-20 km, soms iets minder, houd rekening met elke dag lopen.  Er zit in ieder geval ook een halve dag lopen bij, zodat we s’middags rust hebben.

Op de ezel rijden is niet mogelijk want hun ruggen zitten al vol met bagage. Van te voren is gepland waar we kamperen. Dit zal zijn op campings die Margo al kent en waar we van harte welkom zijn met de ezels. Je houdt van primitief kamperen. Je kunt goed op de grond leven, want we hebben niet elke dag een stoel. Een goede lichamelijke conditie is noodzakelijk.

Veel belangstelling tijdens de pauze

De te lopen route is gebaseerd op eerdere tochten die Margo met ezels heeft gelopen. Het weer kunnen we van te voren niet regelen , maar we hopen natuurlijk op heel mooi zonnig weer. Er geldt een maximum gewicht aan mee te nemen spullen, je draagt zelf een rugzak met je kleding en persoonlijke spullen. De kampeerspullen zoals slaapzakken, tentjes en matjes gaan op de ezels. Maar toch is dat veel comfortabel dan je hele hebben en houwen op je rug!  Honden kunnen niet mee helaas.

Op ezeltrektocht langs de Regge

De tocht start in Zwolle en eindigt ook in Zwolle. We lopen via Dalfsen, Vilsteren, Lemelerberg, via het mooie pad langs de Regge, het Eerder Achterbroek, de bulten bij Rheeze, Diffelen, de noordkant van de Vecht, Ommen: een mooi rondje Zwolle-Vechtdal. Het is een schitterende streek, vol afwisseling.

Meer van dit soort zaken en uitgebreidere informatie staan in de reisvoorwaarden. Lees ze heel goed door voor je boekt, want er staan belangrijke dingen in: boekingsformulier 2019

gezellig kamperen met ezels

Reisdatum: zaterdag 25 augustus tot en met zaterdag 1 september 2020

Er is plek voor 2 tot en met 8 personen.

prijs: 484 euro voor een volwassene, 324 euro voor een kind t/m 16 jaar

 

Met je tentje naast de ezels.

Veel gestelde vragen

Kan ik mee met een zere rug of ander lichamelijk ongemak? Als je ongeveer 20 km per dag kunt wandelen met een lichte rugzak op de rug, je kunt op een kampeermatje slapen en je kunt op de grond zitten, dan kun je mee. De wandelingen zijn niet zwaar. Je bent vaak wel de hele dag bezig.

Kan ik een rustdag houden? Ja, dat kun je zeker doen. Maar dan moet je wel een taxi bellen en de extra kosten betalen om op de volgende overnachtingsplek te komen, want we trekken elke dag verder.

Hoe doen we dat met het eten en de boodschappen tijdens deze week? De ezels dragen elke dag onze lunch. Voor het avondeten bestelt Margo s’ochtends de boodschappen bij een supermarkt en die laten we bezorgen op de volgende camping.

Ik heb een dieet, kan daar rekening mee worden gehouden? Ja, dat kan mits het niet al te ingewikkeld is. We koken een zeer eenvoudige, én lekkere, vegetarische maaltijd op campinggas, bijvoorbeeld rijstnoedels met groenteprut en een handje noten, of een stevige rode-linzensoep. We kunnen geen dingen klaarmaken die heel lang moeten koken, we hebben slechts een paar pannetjes mee. Na een dag wandelen en als je de hele dag in de buitenlucht bent, smaakt het al gauw heerlijk.

Waar kamperen we? Heb ik elke dag een douche? We kamperen op prachtige locaties. Het zijn campings bij een boer of natuurcampings. De ezels staan altijd direct naast ons, soms hebben we een apart veldje en soms staan we naast andere campinggasten. Hoogstwaarschijnlijk heb je elke dag een douche en soms ook nog zwemwater onderweg.

Kan ik alleen in een tent?  Hoeveel moet ik zelf op mijn rug dragen? Streven is dat de deelnemers zo min mogelijk hoeven te dragen, maar het hangt af van hoeveel mensen er mee gaan. Met 2 personen slapen in twee-persoonstentjes is het uitgangspunt. Als je graag alleen in een tentje wilt, dan kan dat, neem echt een zo licht mogelijk tentje mee (max 2 kg). Bij een groep die niet vol is, wordt de verhouding mens/ezels/spullen anders.  Neem voordat je boekt even telefonisch contact op, als je vragen hebt over tentjes en spullen. 

Hoeveel ezels gaan er mee? Dat hangt af van de grootte van de groep. Uitgangspunt is ongeveer één ezel per twee deelnemers. Zelf heb ik twee grote ezels. Bij meer dan 3 deelnemers wordt een ezel, of twee ezels, van een ezelcollega bij gehuurd. Zo kunnen we flexibel zijn en voor iedereen een zo prettig mogelijke tocht aanbieden. 

Wat voor mensen gaan er mee, pas ik daar tussen? Er gaan (milieu)bewuste mensen mee, vaak alleengaanden die het leuk vinden om een week samen met anderen op te trekken en met dieren om te gaan. Mensen die van de natuur houden, van stilte en eenvoud. Het zijn vaak vrouwen, maar heren zijn ook welkom! Uit ervaring blijkt dat er snel verbinding is tussen de deelnemers, het feit dat je samen met dieren optrekt en samen alle dagelijkse dingen doet, zorgt al direct voor een goede sfeer in de groep. Deze tocht is zeker ook geschikt voor sensitieve mensen, het is een kleine groep in een prikkelarme gezonde omgeving, namelijk de natuur. 

Hoe ziet een dag er uit tijdens een ezeltrektocht? We staan rond 7 uur op, ieder breekt zijn/haar tent af en helpt vast met alle spullen in tassen doen. Na het ontbijt, laden we een deel van onze bagage op de ezels en vertrekken we. Ongeveer elke 1,5-2 uur houden we een korte pauze en voor de lunch nemen we ruim de tijd. De planning is om rond 4- 5 uur in de middag aan te komen op de volgende overnachtingsplek. Dan zetten we de tenten op, verdelen de taken, zodat we rond half 7 kunnen eten en daarna van de avond kunnen genieten.

Is ervaring met ezels of paarden noodzakelijk? Nee, je krijgt goede instructie, je leert gaandeweg hoe je het beste met de ezels kunt omgaan, hoe ze verzorgd moeten worden en wat voor fantastische dieren het zijn. Er wordt van je verwacht dat je daarin meewerkt, want er zijn altijd klusjes zoals stront scheppen. Je zult de ezels gaan missen na deze trektocht. 

Lopen ze wel die ezels? Het zijn zeer goed getrainde ezels, getraind door Margo en gewend met bepakking te lopen. Ravel heeft samen met Margo al meer dan 4000 km gelopen. Rosemunde heeft wat minder kilometers in de poten, maar volgt haar maatje heel trouw. Ze lopen op bospaden zelfs gewoon los mee. Obstakels zoals bruggetjes doen ze meestal moeiteloos. Ze zijn zeer bereidwillig om nieuwe vrienden te maken met onbekende tweebenigen. Ook de ezels die we bijhuren zijn gewend trektochten te lopen.   

Wie is onze reisleidster? Dat is Margo. Ze is reisleidster geweest bij SNP natuurreizen, heeft jarenlang met kinderen gewerkt als natuureducatie-medewerker. Sinds 2009 heeft ze haar eigen ezels, heeft ze zelf getraind in het lopen van lange afstanden. Elk jaar maakt ze zelf ook een trektocht van 4-5 weken. Zie verder op deze pagina: http://Ezels, locatie en Margo

Kun je mee met je eigen ezel? Er kan één extra eigen ezel mee. Neem daarvoor graag telefonisch contact op met Margo omdat in dit geval specifieke afspraken gemaakt moeten worden.

Mag mijn hond mee? Nee, helaas, er zijn campings in de reis opgenomen waar geen honden mogen komen. De combinatie ezel en hond is niet altijd een goede en we willen ongelukken voorkomen. 

 

NB: Als je zelf een groepje hebt, kan ik ook een ezeltrektocht op maat voor jullie organiseren, een twee-of driedaagse of nog langer. Overnachting in B&B of op boeren-en natuur-campings. Informeer naar de mogelijkheden.