• 0622049540
  • margohuggers@gmail.com

het gaat goed met Frits

het gaat goed met Frits

Beste lezers,

Maart 2010. Inmiddels woont Frits alweer twee maanden op zijn nieuwe adres. En het gaat goed met hem. Hij wordt een vrolijke ezel. De eerste maand heeft hij apart gestaan en moest nog niet zoveel hebben van zijn vier nieuwe vrienden. Ze konden elkaar wel voortdurend zien en in de gaten houden, want hun binnenhokken waren naast elkaar. Met hun koppen over de rand van het tussenschot konden ze elkaar leren kennen. Alleen ezelin Janneke moest wat meer geduld hebben, zij is te klein om met haar kop over de rand te komen, maar oh zo nieuwsgierig….

De dierenarts die toch op de zorgboerderij was voor andere dieren, heeft nog even naar Frits gekeken, toen hij er net woonde. Een heftige en treurige constatering: Frits had kale plekken op zijn rug, billen en in zijn hals. Volgens de dierenarts was dat het gevolg van systematische ondervoeding. Doordat ie niet in de kudde paste op zijn oude plek, is hij niet genoeg aan zijn trekken gekomen tijdens het eten. De andere ezels waren hem voor, of pakten zijn eten af. Als je er niet op tijd bij bent in zo’n situatie, dan redt de ezel het niet. Het is een harde strijd in zo’n grote kudde.

Nu, na twee maanden op zijn nieuwe adres, eet hij dus nog steeds apart, zodat ie het vertrouwen krijgt dat er genoeg eten is voor hem en zodat ie aankomt in kilo’s. Pas als zijn ruggegraat wat meer vet krijgt, ga ik weer met een pakzadel lopen. Als hij niet aan het eten is, staat ie nu tussen zijn maatjes-ezels en dat gaat heel goed. Een maand geleden hebben we de deuren opengezet en gingen de ezels als vanzelf in elkaars hokken en bij elkaar in de wei. Frits staat soms nog wel een beetje apart, maar is ook goede vriend geworden van vooral ezelin Jip.      

De eerste maand lukte me het niet om hem aan het lopen te krijgen. Het was ook nog steeds glad op de weg en koud buiten. Toch bleef ik het wandelen steeds proberen, want ik vond het belangrijk dat ik een goede band opbouw met Frits. Soms liepen we een uurtje, soms maar 10 minuten en soms kreeg ik hem niet eens de stal uit. Dwang toepassen of een zweep gebruiken wilde ik niet meer, dus dat deed ik dan ook niet. Werken met de zweep heb ik totaal afgeschaft en ik schaam me diep dat ik Frits ermee heb moeten behandelen omdat ik dacht dat het de enige weg was om hem aan het lopen te krijgen. 

Nu het wat mooier weer begint te worden heeft Frits weer veel zin in lopen en gaat ie als een makke ezel met me mee. Heel leuk is het om bruggetjes met hem te oefenen. Ik neem dan een lang touw van 12 meter mee, met twee klikhaken aan de uiteinde. Als ie dan achteruit wil lopen vlak voor de brug, omdat ie er niet over durft, bind ik hem met het lange touw aan de brug vast. Teruguitlopen kan dan niet meer. Met brokjes lok ik hem dan richting de brug en later erop. Als ie vlakbij mij is, haal ik het touw in en bind het verderop aan de brug vast. Zo gaat hij er uiteindelijk overheen, meestal binnen een kwartier. Alleen het bruggetje met open zijkanten en plankjes, waardoorheen je het water kunt zien, vindt Frits nog maar niks. Met geduld en volharding moet die ook gaan lukken. En nu weet ik, dat als ik het touw en ezelmuesli bij me heb, ik in principe elke brug met hem over kan gaan.

Maar de grote tocht naar en dwars door Frankrijk stel ik een jaar uit. Het gaat nu heel goed met Frits, maar ik voel dat 1600 km deze zomer voor hem nog te veel gevraagd is. Mijn plan is nu om in juli twee of drie weken door Nederland te gaan lopen. Ook heel leuk. Want elke dag lopen met hem is lol hebben, nu Frits weer lekker loopt en leuke ontmoetingen met mensen. 

tot de volgende keer, Margo

         

Dank voor het delen en liken.

margometezel

0 gedachten over “het gaat goed met Frits

Eilko en AnnerieGeplaatst op  12:21 am - jul 8, 2010

Hallo Margo

Fijn dat je contact met ons gezocht hebt om voor Frits een goede plek te zoeken.
ik heb net al je belevenissen gelezen en ik begrijp dat er serieuze problemen zijn met Frits.
Wij hopen jou en Frits te kunnen helpen met alle plannen en dat frits zich weer goed gaat voelen.

We kijken uit naar maandag.

heel veel groetjes

Eilko en Annerie
http://www.degroteezel.com

CarinGeplaatst op  8:39 am - mei 17, 2010

Dag Margo,

Wat leuk dat je een site bij houdt over je belevenissen met Frits.
Onze kinderen hebben gisteren bij het Voorzomerfestival met Mefisto gereden. Ze vonden het erg leuk, dus ik ga het zeker onthouden voor hun verjaardagsfeestjes of andere activiteiten.

We blijven je plannen volgen en straks je wandeling.
Succes
Carin

Geert HuggersGeplaatst op  4:05 pm - apr 23, 2010

Hallo Margo,

Na zondag is het dan voor even Margo en Geert en Hxc3xa9lxc3xa8ne en Imke en Niek met ezel.
Ben benieuwd hoe Imke en Niek het zullen vinden en zal mijn en vooral hun ervaringen hier volgende week proberen weer te geven.
Tot zondag en het weer wordt super dus dat is erg leuk.

Geert.

Dirkjan HorringaGeplaatst op  10:51 am - apr 21, 2010

Hoi Margo, wat een geweldig ezel-dagboek! Ik heb het met verwondering gelezen en me gerealiseerd dat ik helemaal niets van ezels afweet. Het is een prachtig verslag van alle ups en downs in de voorbereiding. Vind je het niet spijtig om nog niet van de zomer te kunnen gaan?

Hartelijke groet van

Dirkjan

Laat je bericht achter