• 0622049540
  • margohuggers@gmail.com

naar het koeland

naar het koeland

Lieve lezers,

25 jaar geleden liep ik stage voor de HBO opleiding Milieukunde bij Staatsbosbeheer in Ommen. Mijn opdracht was om een voorstel te schrijven om het Arrier Koeland en en het Junner Koeland uit te roepen tot beschermd natuurgebied volgens de Natuurbeschermingswet. Toen de rivier de Vecht nog niet was rechtgemaakt, gingen de boeren van Arrien met hun koeien naar het Arrier Koeland om ze daar te laten grazen. En de boeren uit het dorpje Junne gingen met hun koeien naar het Junner Koeland. Nu kan dat niet meer want de recht gemaakte Vecht ligt er tussen. Het Junner en het Arrier Koeland zijn een bijzonder gebied vanwege het rivierduinlandschap tussen de dode rivierarmen. Er komen zeldzame diersoorten voor zoals de gele weidemier en zeldzame planten zoals de grote ereprijs en de Zwolse anjer. 25 jaar geleden fietste ik er dus weleens rond en mocht ik ook met ecologen die het gebied inventariseerde in de ”verboden toegang” stukken.  Het gebied is nu nog steeds een beschermd natuurmonument.

Nu was ik weer in dit gebied van het Arrier Koeland, maar dan met Frits. En met Stanny, met haar studeerde ik 25 jaar geleden milieukunde. We bleven natuurlijk wel op de paden rondom, maar het was er zeker nog steeds prachtig. Vooral met al dat uitlopende groen en de bloeiende sleedoorns. Ook waren er koeien, die zeer nieuwsgierig waren. 

We hadden een prachtige dag en een geslaagde wandeling. Over hoe Frits het doet, hoef ik geen lange verhalen meer te houden, die loopt gewoon…. ook met andere baasjes en soms wil hij even niet. De kunst is dan om rustig te blijven en vooral niet te gaan trekken. Je moet snappen wat er is, waarom hij stil staat. In zijn hoofd proberen te kijken en denken of misschien meer voelen, als een ezel en als je dan weet wat er is…. dan loopt ie weer. Er bestaat een methode voor paardrijden, die heet natuurlijk paardrijden. Dat is paardrijden met veel respect voor het paard, zonder hoefijzers, zonder dwang. Wat ik doe zou je natuurlijk ezelwandelen kunnen noemen. Frits bepaalt het tempo, maar ik de route!

tot een volgende keer, Margo 

 

     

  

 

 

Dank voor het delen en liken.

margometezel

0 gedachten over “naar het koeland

stanny bomersGeplaatst op  8:53 pm - apr 12, 2011

ha Margo,

het was een heel bijzondere ervaring, te wandelen met Frits rond het Junner en Arrixc3xabr Koeland. Een prachtig gebied en schitterend voorjaarsweer, wat wil je nog meer. Het contact met een ezel is echt anders dan met een paard, een hond of een kat. Hij kan je volledig negeren, maar ook heerlijk eigenwijs zijn en natuurlijk graag een hapje gras eten als je de teugels iets laat vieren. Ik loop graag nog een keer met je mee!
Stanny

Laat je bericht achter