Deelnemerservaringen

Back to nature!!!

Een hele  inspirerende tocht heb ik met Margo, Ravel, Rosemunde en de andere deelnemers gemaakt op de Veluwe tijdens het weekend van Hemelvaartsdag.

Terug naar de basis, dicht bij jezelf en dicht bij de natuur. De eenvoud van het leven door heel bewust in het NU te leven, heel mindful met één ding bezig te zijn: opstaan, tent opruimen, ezels verzorgen (poepscheppen, borstelen, hoeven schoonmaken), ontbijten, tassen op de ezels bevestigen en weer verder op avontuur! Gedurende de tocht gebeuren er altijd onverwachtse dingen, al is het maar dat Ravel zijn kont tegen de krib gooit en geen zin heeft om verder te lopen. Hoe meer hectiek eromheen ontstaat, hoe meer verzet van Ravel. En wie zal de strijd winnen, wij met ons gewicht van 60kg of Ravel met zijn gewicht van 300kg? Dit maakt een tocht nooit saai, zo is elke tocht weer totaal anders. Het is fascinerend om te zien hoe de band met Ravel steeds sterker wordt. Geleidelijk aan leer je hem steeds beter kennen en aanvoelen. Als mannetjes ezel probeert Ravel de leiding over te nemen, door bijvoorbeeld heel geleidelijk aan te proberen om voor me te gaan lopen. Mijn twijfel, al is het maar of we nou naar links of rechtsaf moeten, kon ik soms terugzien in Ravel. Vaak scant Ravel hem eerder dan ikzelf. Een enorme grote schat van een ezel, die ik beslist ga missen! Zo dicht bij de natuur leven geeft mij een enorm kick en daagt mij uit voor meer. Het is een mooie tocht en de reacties die je krijgt, zoals bijvoorbeeld toen we bij de AH onze boodschappen moesten doen, zijn heel leuk. Kinderen die enthousiast vragen of ze de ezels mogen aaien is heel mooi om te zien. In contact met de natuur maar ook in contact met positieve voorbijgangers.

Margo is een geboren pelgrim dame. Zo verweven met de natuur en haar ezel-maatjes. Duidelijk legt ze alles uit en het is heerlijk om naast haar te lopen en naar haar ervaringen te luisteren. Ze blijft me inspireren en ik hoop nog vaker met haar mee te gaan. Margo bedankt voor alles! Evelyn.

Anna Maria: Ik heb t erg naar mijn zin gehad en vond t raar om zondag thuis te komen, een andere wereld….


Silvia: Margo, dank voor deze prachtige dag, nu lekker met de voetjes omhoog op de bank nagenieten.


Hilda: Wat is het toch ontzettend leuk om op stap te gaan met ezels.


Jenneke: Het heeft me erg goed gedaan om zo rustig door de natuur te wandelen en de zachtheid van de ezels te voelen.


Silvana: Ik realiseerde me achteraf dat het niet zo vanzelfsprekend is, dat we met zo’n goede groep waren. Elke dag op tijd vertrokken, elkaar in onze waarde gelaten. Wat hebben we super gelopen. Prachtige belevenis en mooi weer.
 

Carolien: De trektocht met ezels is alweer voorbij. Het was geweldig!
 

Dame, 60+ : ik wist niet dat het zo leuk was om met een ezel te wandelen
 

Meisje, 8 jaar:  dit was het allerfijnste kinderfeestje tot nu toe
 

Man, 65+ : die grote ezel daagt me wel uit
 

Lieve Margo, Ravel en Leen, 3 en 4 december 2016
De zon, de bossen en stralend blauwe lucht
Af en toe een bries, een hele diepe zucht
Wolkjes warme adem in de vriezende kou
Ik loop naast een ezel en voel………
Ik hou van mij en ik hou van jou! Jenneke
 
 
 
 

 
Hanna uit Vlaanderen ging drie dagen mee, juli 2017,
Ze schreef de volgende recentie: 
 
Het heeft me enorm deugd gedaan om met Margo en haar ezel Ravel in de natuur op tocht te gaan. 
Het blijft voor mij een oefening om het comfort van thuis even los te laten en me over te geven aan de fysieke inspanning, allerlei insecten in de tent, de regen en de onvoorspelbaarheid van de dagplanning. Ik heb moeten concluderen dat ik nog veel meer stadsmens ben dan dat ik zou willen toegeven.
Ik hou echt niet van slakken in het natte gras als je ’s avonds je tentje moet opzetten en je natte tenen krijgt in je sandalen … Als het begint te regenen net wanneer alles uit de rugzakken ligt uitgestald … Of zoeken naar een openbaar toilet in een wei waar heel het dorp uitkijk op heeft … 
Zo dicht bij de natuur leven laadt mij toch ook altijd weer op en het avontuur is telkens een goede zelftest. Zo moesten we ’s nachts met de zaklamp een koe wegjagen die Ravel kwam besnuffelen. Ravel was helemaal van streek! Of we wandelden een rotsig paadje langs een beekje (hindernissenparcours met bruggetjes en rotsblokken), en vlak voor het eindpunt moesten we rechtsomkeer maken omdat Ravel echt niet meer verder kon!
 
Ravel is een super aardige ezel die je ’s morgens een ‘goede morgen’ balkt. Hij dolt in het gras als de bagage wordt afgeladen na zijn dagtaak en dat geeft een vrolijk zicht. 
Margo is als één versmolten met de natuur. Ze gidst helder en duidelijk. Ze maakt graag een vrolijk praatje maar zegt geen woord te veel. Ze is eerlijk en oprecht en zegt waar het op staat. Ik vind Margo een heerlijke wandelcompagnon. Ik had wel met haar te doen op de momenten dat Ravel soms plots stil staat op een lukraak gekozen weg of kruispunt. Vaak in de zinderende hitte van de zon op de beton met druk verkeer rondom. Allemaal mensen die het gezien hebben en met een grote bocht om ons heen moesten rijden … Dat is wel een uitdaging om niet boos of geprikkeld te worden en gewoon kalm en geduldig te blijven. Maar het is verbazingwekkend om te zien hoe zij er in slaagt om met zo een grote sterke ezel als ‘klein’ vrouwtje ernaast, dit avontuur zo helemaal alleen aan te vatten en de tocht telkens voort te zetten. Ze zorgt goed voor haar haar zelf en voor de ezel. Iedereen heeft voldoende drinken en eten en rust.”
 
Je gaat niet zomaar op tocht met een ezel. Je gaat op tocht met Ravel, met Margo en met jezelf 🙂
 

”Gister een geweldige dag gehad met Margo en Ravel. Als voorbereiding op de Camino tocht naar Santiago met een ezel mocht ik alvast oefenen met Margo en Ravel. Heel veel bruikbare tips en praktijk ervaring opgedaan. Ook nog over de IJssel brug met treinen en midden door de natuur. Super leuke ervaring!” Lis.