Mijn ezelavonturen 2021

22 juli

Gearriveerd in Trintelen. Hartelijk welkom geheten door allemaal nieuwsgierige hulpboeren op deze zorgboerderij met mini- camping. Perfecte plek om een ezeltrektocht te starten. We zitten hier hoog en droog met mooi uitzicht. Nu eerst rustig aan doen. Voor een ezel is drie uur in een rijdende trailer staan vermoeiender dan wandelen. Dus Ravel heeft zijn mooie weitje wel verdiend.

23 juli

Prachtige eerste etappe door de velden wegen en bossen van Trintelen via Eyserheide, Piepert, Eys, Cartils, Nijswiller naar Melleschet waar we neergestreken zijn bij een koeienboer met camping die spontaan op de route lag. We lopen nu het mooie Krijtlandpad. Af en toe lukt dat niet met de ezel want hij past niet door draaihekjes. Dan moeten we even een stukje anders lopen. Er is iets geks met mijn Margometezelpagina. Het lukt niet daar iets te posten. Maar hier lukt het wel dus kunnen jullie wel vernemen hoe het met ons gaat. Tot nu genieten dus. We voelen ons thuis in heuvelland.

24 juli

Van Mellechet via Vijlen, Harles, Holset, Wolfhaag en door het Vijlenerbos en aangekomen vlak voor Epen bij een koeienbedrijf met wat kampeerplekken. Allemaal heel mooi. We hadden drie uur regen maar niet heel erg. We gingen maar niet door Vaals en langs het drielandenpunt. Ik vermijd drukke plekken. Het lijkt alsof we enorme afstanden afleggen met al die plaatsnamen. Dat is niet zo. Ieder gehucht heeft hier een naam. En alweer een heel mooi plekje met uitzicht om te kamperen. We zitten midden tussen de koeien waarvan enkele vandaag voor het eerst naar buiten mochten. We wandelen heerlijk. We komen af en toe wandelaars tegen. Het is nergens heel erg druk behalve wanneer ik langs horeca kom. Die sla ik altijd over want ik heb altijd een grote thermoskan thee mee.

26 juli

Weer twee mooie dagetappes verder. Gisteren van Epen tot Noorbeek. Op een grote camping waar ik blij was dat ik daar niet was konden we een voorraadje campinggas kopen en in Epen was een supermarkt. Ook hier is boodschappen doen niet meer mogelijk in elk dorp. Gelukkig is Ravel groot en sterk. Hij kan voor ongeveer 4 dagen eten voor mij dragen. In Noorbeek mochten we van een aardige familie in een van hun weides staan. De poort was een klein stukje van hun huis. Er bleek een paard in te staan. Dat paard vond het wel oke dat wij in een hoekje van zijn territorium gingen staan. Vandaag begon de tocht met een draaihekjes avontuur. Limburgers noemen dat stegelkes. Alle bepakking moest van Ravel om er door te kunnen. We hadden een lange wandeling via het Savelsbos met als einbestemming Honthem. Dat is tussen Cadier en Keer en Margraten. In het Savelsbos is mijn liefde voor heuvels en bergwandelen ontstaan. We kwamen nu langs het trappenpad dat ik herkende en wat ik als zesjarige helemaal geweldig vond. Nu zitten we op een ontzettende rommelcamping. Het fijne van rommelige campings is dat alles er kan en iedereen mag zijn zoals hij is. Dat is mooi.

28 juli

Vandaag rustdag op ons uitgangspunt terug in Trintelen. Een lange wandeldag gisteren. Het eerste stuk was net iets minder mooi. Ravel was blijkbaar gisteren al toe aan een rustdag. Hij had een langzaam tempo en dan moet ik me daaraan overgeven want er aan lopen trekken heeft geen zin. De routes worden gemarkeerd door vrijwilligers. Het stuk pelgrimspad wat ik liep was niet goed bijgehouden. Dus het was steeds zoeken en stukken fout lopen. In Gulpen even naar de supermarkt. Dat was niet….even. Het was daar mega druk. De riviertjes Gulp en Geul waren nu wel weer lieflijk. Ravel wilde niet over een stenen bruggetje. Geen idee waarom. Hij is best een dappere bij moeilijke passages. Een echtpaar met ervaring met paarden hielpen ons maar het was toch een brug te ver…. dus omlopen via de rijksweg wat niks aan is. Dat hoort er ook bij. Een ezeltrektocht is niet alleen maar romantisch. Vanaf Wittem werd het weer heel mooi door de natuur. Ravel had inmiddels berenhonger en het schoot niet op, zeker niet door een stuk graanveld. Tenslotte gingen we ook nog oversteken door de Gulp want er was daar een bruggetje met roosters. Dat leverde mij natte sokken en schoenen op. Uiteindelijk bereikten we pas rond 8 uur Trintelen. En nu staat Ravel te kijken. Gaan we niet?

29 juli

Relaxt dagje van Trintelen via Ubachsberg, Voerendaal, Weustenrade, Brommelen, Wijnandsrade, Nuth, Tervoorts naar Grijzegrubben. Daar zijn we neergestreken bij een melkveehouder waar we in een hele mooie natuurlijke wei mogen staan. Onderweg allemaal cadeautjes zoals wilde kersen en pruimen. Bij een zorgboerderij kocht ik een courgette en kreeg pompoensoep erbij en muesli met wortel voor Ravel. De soep heb ik vervoerd in mijn waterfles. Dus zometeen ben ik snel klaar met eten koken. Bij een andere zorgboer kocht ik een heerlijk geitenkaasje. Alle zorgboeren wilden met Ravel op de foto. Uit respect voor hen niet hier. De wind was nogal onstuimig. Nu aan het begin van de avond wordt het beter. Het zal heerlijk slapen hier in de stilte.

30 juli

Vanochtend vertrokken vanaf ons kampeerweiland bij die mooie boerderij. We hebben met gemak 20 km gelopen via Spaubeek en Nuth dwars door Sittard tot aan Millen. Blij dat het drukke Sittard erop zat. Wel fijn dat je daar boodschappen kunt doen. Limburg is hier heel smal zodat je niet veel keus hebt qua route. Het pelgrimspad dat ik liep viel samen met het Pieterpad wat we maar een paar etappes op blijven lopen. Dat heb ik eerder gelopen in omgekeerde richting en soms herkende ik plekken. Mooie holle wegen hier. Het p-pad lopen betekent ook drukte. Dat snap ik ook wel het is de klassieker van de lange afstandspaden. Het is echt te veel om iedereen daar te woord te staan. De flauwe opmerkingen ben ik gewend dus die laat ik maar zonder commentaar. Ik had wel een paar echt leuke gespekken met een jonge amazone. Haar paard was bang van Ravel. Toen ze afsteeg kwam het goed. Ook sprak ik met een man die met zijn ijslandse paard de Alpen was ovegegaan. Ik kwam een kamelenboer tegen zonder kameel die volkomen snapte hoe niet-leuk het is als jan en alleman ongevraagd jou op de foto zet. Nu zijn we op een heerlijk rustig plekje in de paardenwei bij een duitse boer met hongaarse vrouw. We zitten net over de grens. Ik kan Nederland zien.

31 juli

We schieten goed op. Dat hoeft helemaal niet dat we snel gaan. Het loopt gewoon goed. Vandaag 22km door groene velden en bos en langs wat smalle watertjes. Het is wel vlak hier. Dat maakt het saaier. Maar ik ga niet klagen over zoveel groen. Gelukkig vind ik groen een mooie kleur. Tussen Echt en Montfort is een leeg land met uitgestrekte velden mais, aardappelen, graan en ook prei. Blijkbaar was het spuitdag. Duidelijk dat ik alleen biogroente koop. Dat spuitspul stinkt. Op een prachtig lunchplekje kwam ik een prachtig kleurrijk uitgedoste meneer te paard tegen. Hij zat vol leuke streekverhalen en bood me een neut aan. Ik ben nu op een camping waar ik 9 jaar geleden ook was met een andere ezel. We staan net buiten de poort want daar is een goede wei voor Ravel. Ze wisten het nog.

31 augustus

Vanochtend lang blijven rondhangen Biej de vogel. Lang betekent voor mij een hele ochtend. Ik moet er niet aan denken twee weken of zo in een wit plastic huisje te staan op zo n camping. Dat lijkt me heel saai. Maar met respect, ieder zijn ding. S middags zijn we nog op pad gegaan voor een stukje midden Limburg. We staken de Roer over en je kon nog goed zien hoe hoog het water heeft gestaan. Sommige velden waren zwart van de blubber en het stonk ook. Veel schade voor de boeren. Soms ben ik even helemaal klaar met vragenstellerij onderweg. Ik ga dit keer niet meer vertellen waar ik slaap. Dus jullie mogen nu eerst jullie verhaal doen. Na het onthullen van al jullie privacy volg ik. Waar slaap je vannacht? Waar ga je morgen heen? Doe je dat alleen? En waarom? Hoe doe je dat met koken en boodschappen? Ze hebben overigens heerlijke blauwe bessen hier. Ik mag plukken zoveel ik wil. Ravel vind ze ook lekker. Welterusten allemaal. ๐Ÿ˜

4 augustus

Ja. Het gaat goed hoor. We zijn niet plots verdwenen. Er was even geen internet. Nu weer wel. We lopen door het land van onze oosterburen. Langzaam aan weer naar het noorden. Zojuist even gepauzeerd want Ravel had zo.n honger dat hij steeds de berm in vloog of nog verder de mais en graanvelden in. Later meer. Eerst nog een stukje lopen zo meteen.

Wat een avonturen. Drie dagen geleden liepen we door het prachtige Meinweg gebied. Heerlijk stil en rustig daar. Er komen adders voor. Maar die hebben we niet gezien. Vanaf de Meinweg loop je zo ineens Duitsland in. Het komt me niet vaak voor. Daar lukte het gewoon niet een geschikt weitje te vinden. Uiteindelijk na lang zoeken wist ik het niet meer. Ik dacht we doen geen stap meer. Het wordt veel te laat. Er was een mooi veldje tegenover een rijtje vrijstaande huizen met een bosje er vlakbij voor je weet wel voor mij. Ik plofte er gewoon neer en begon Ravel van zijn spullen te ontdoen. Binnen enkele minuten kwamen kinderen kijken. Toen hun ouders. Binnen 5 minuten had ik een emmer water voor Ravel. Weer enkele minuten kwam een jonge vrouw een emmer paardenmuesli brengen. Even later wandelde een jong stel langs. Ze gingen thuis thee halen en brachten een heel biologisch voedselpakketje. Nog even gezellig samen thee gedronken met hen. Wat een liefde en goedheid allemaal ๐Ÿ’š en wat een overvloed. De volgende dag ging de reis verder. De route viel wat tegen. Maar ja in het echte leven hebben we ook soms minder mooie routes. Nog even Maria goededag gezegd in een kapel. Zij reisde immers ook per ezel. Over de grens zijn trouwens wel weer heuvels. In Myhl mochten we kamperen in de vervallen moestuin van een oude dame die treurig niet meer kon werken daar omdat ze haar heup gebroken had. Vandaag werd de route weer mooier. We volgen nu de Swalm . Dat is een klein riviertje. In Wegberg ging Ravel mee door een brug met twee bochten onder een tunnel door. Klasse. Helaas weigerde hij door de Swalm te gaan want hij kon niet over de stapstenen. Het leverde mij natte sandalen op want ik had mijn wandelschoenen gewisseld om Ravel voor te gaan door het riviertje. Nu dus een kleine omweg. Dat is niet altijd nadelig want door die omweg hebben we nu een comfortabele paardenwei. Het regent nu en dat kunnen we wel bolwerken met de uitrusting die Ravel draagt.

5 augustus

Neergestreken op een gemoedelijke camping in Brempt. We hadden een rustige, korte en prachtige wandeling langs de Swalm. Wat kleren wassen, weer douchen en vanavond patatjes en ijsje toe. Voor Ravel wat kort gras. Zojuist kwam de campingbaas langs met snoeiafval. Dan heeft ie wat te doen na zijn middagdutje.

6 augustus

Het is de kunst om overal je eigen plekje te creeren. Ik ben gezegend met het talent dat ik dat kan. Sommige mensen kunnen niet goed slapen buiten hun eigen woning of hun spijsvertering raakt in de war of hebben een bed op poten nodig. Ik vind op de grond slapen heerlijk. Van rond trekken met een ezel krijg je een enorm goede aardeverbinding. Dus welkom als je dat nodig hebt ๐Ÿ˜. Mijn voeten zijn moe. We liepen niet ver vandaag. We deden een laatste stukje langs de Swalm. Het riviertje boog af en wij gaan verder noordwaards. We kwamen langs meren waar je kunt zwemmen. Ik zou nu ook zo het water in kunnen duiken. Het is echter geen zwemweer. Af en toe hebben we harde buien die ineens komen opzetten tussen zonnige perioden. Onderweg trof ik vandaag twee mensen die zonder iets te zeggen of vragen vlak voor onze neus gingen staan fotogrageren. Op zo n moment zou ik willen dat telefoons geen cameras hebben. De eerste persoon stopte toen ik het vroeg. De tweede persoon was naar mijn gevoel echt te ver aan het gaan. Ik heb wel 20 maal gevraagd of hij wou stoppen. Hij zei dat ie het recht had ons te fotograferen. We liepen op de openbare weg. Naar mijn idee een drogredenering. Ik ben niet openbaar! Door dit soort incidenten heb ik er soms even geen zin in. De volgende reis neem ik een lichtgewicht bord mee met rode rand met een camera erop. Zo iets zie je ook in een museum. Als iemand dan zomaar fotografeert houd ik dat bord omhoog en dat komt dan op de foto. Oke even gal spuwen lucht op. Fijne dag allemaal.

7 augustus

Een goede etappe vandaag van 17 km. We volgen de roodgele markering .We zijn nu in Leuth. Dat is ter hoogte van Venlo. We zitten hooguit 30 km van mijn geboorteplaats. Mensen onderweg vinden het ook leuk te horen en kennen het als ik vertel dat ik vlak bij Venray ben geboren. Gek genoeg ben ik nog nooit in deze regio geweest omdat het over de landsgrens is. Dus het is mooi om de streek hier te leren kennen. Waar we nu zijn daar zijn veel meren en hier stroomt het riviertje de Nette. Het is naturbeschermingsgebied met veel riet. Es sind auch nette leute hier. In Lobberich liepen we even een km het stadje in voor de supermarkt. Wat een enorme winkel. Ik heb veel lekkere gezonde biowaren kunnen kopen en volgens mij voelt Ravel het verschil helemaal niet voor en na de inkopen. Hij loopt gewoon in zelfde tempo door.Ik heb ook nog champanje gedronken onderweg ๐Ÿ˜ƒ. Twee vriendinnen zaten op een bank met mooi uitzicht. Wij kwamen langs lopen. Ze vroegen om een flesopener. Met mijn zakmes kon ik de kroondop los krijgen. Toen kreeg ik ook een slok in mijn theemok. Ze vierden dat ze elkaar weer ontmoeten konden na een dik jaar lockdowns. Nu zijn we in een veldje van een hobbyboer. Ik had rijkelijk inkopen gedaan en nu heb ik ook nog gekookte aardappelen gekregen van de buurvrouw die aardappelboerin is en een komkommer en appels. Dus morgen een komkommerappelaardappelsalade als lunch. We komen ech niks te kort. Ook zijn de buurmeisjes van 2, 5 en 8 al een paar keer langs geweest. Het zijn ponymeisjes dus ze hebben me nu alle verschillen en overeenkomsten uit de doeken gedaan. Nu nog ongeveer 100 km te gaan. Mijn camera en mijn powerbank hebben het begeven en de rode zijtassen zullen het einddoel net halen. Dat mag de pret niet drukken.

8 augustus

Een onverwacht heel mooi stuk lopen vandaag langs kasteel Krickenbeck wat je niet kon zien, maar de meren en de omgeving erbij zijn prachtig. Bij Hombergen een heel mooi stukje heuvelland. Leuke ontmoetingen onderweg en gezellige gesprekken. Soms ook even minder leuke ontmoetingen zoals een vrouw die me de weg wilde wijzen maar totaal de verkeerde richting op. Goedbedoeld advies echter niet bruikbaar. Ik wil zelf altijd weten waar ik ben. Dus ik loop nooit klakkeloos volgens de markeringen en zorg dat ik altijd weet waar ik ben op de kaart. Ook een vrouw die zei dat ik ergens echt niet door zou kunnen. Dat was totaal geen probleem, gewoon een weggetje langs water. Ze bleef maar achter me aan fietsen om haar gelijk te krijgen. Hoe kan iemand zoiets voor ons weten ? Nou ja.. dit zijn mooie lessen in vriendelijk blijven en het me niet persoonlijk aantrekken. Dat lukt me nog niet altijd. Onderweg dreigde regen. We wachtten even op een sympathieke plek. Het dreef over. Er kwam niks. We hebben nu net een stevige onweersbui gehad. Gelukkig had ik alles al geinstalleerd en had Ravel een schuilboom en een regenjas.

9 augustus

Het was een camping met een vreemde sfeer waar we vannacht waren. We stonden naast de ponys en dit lijkt ideaal. Het was een stukje waar geen zon was en de grond was zeiknat. Mijn tent en Ravel kozen het droogste stukje. Men was er heel bang voor diefstal. Daarom mocht mijn was niet drogen in het washok en mocht ik mijn mobiel niet opladen binnen. Voor 1000 euro mag je op deze camping een stacaravan neerzetten, je krijgt een adres en mag er dan het hele jaar wonen. Nou nee dus. Het lukte me niet om er vroeg weer te vertrekken. Alles was onhandig daar en duurde allemaal langer. We liepen door mooi landschap en langs de Niers. Ik heb drie ijsvogels gezien. Dat maakt mijn dag weer goed. Zo mooi om een blauwe flits weg te zien vliegen over het water. Ravel liep onder een snelweg door. Het was een eng donker gat naast de Niers die ook onder die weg doorstroomde. Je kon de autos voelen dreunen boven ons. Mooi dat dit gelukt is. Wachtendock verraste me echt. Het is een prachtig historisch stadje. Het was er rustig. We konden er goed rondkijken. Klinkt heel leuk die hoefjes van Ravel op oude kasseien. Er kwam een man uit het gemeentehuis naar buiten. Hij had een goede suggestie voor een overnachting namelijk het hooihotel. Daar zijn we nu ook. Sinds coroontje is de plek eigenlijk gesloten. Omdat het niet lukte te bellen zijn we er gewoon heen gelopen. Ondanks wat coroontjesangsten bij de vrouw zei haar man dat het toch wel kon. Morgen weer langs de Niers op naar Geldern.

10 augustus

Na fikse buien vandaag genieten van de avondzon. Alle natte spullen kunnen drogen. We zijn nu bij de eerste huizen vanuit het noorden bij Geldern. Het was boerenland waar we doorheen liepen. Enorme velden kolen, knolselderijen en kassen vol tomaten. Ook velden vol suikerbieten. Ravel is gek op de bladeren ervan. Zo n sterke ezel trekt me regelmatig het veld in om te gaan snacken. ๐Ÿ˜‰. Er was weer een weigerbruggetje. Geen idee waarom. Ezels hebben hun ogen anders staan dan wij namelijk meer opzij en het kan zijn dat het er dan voor hem te smal uitziet. Ook wilde hij liever in het vette weiland blijven smullen. Omlopen dus. Het koste me twee uur. Maar ja wat is tijd? Morgen gaan we naar Kevelaer. We lopen dus een echte pelgrimstocht. In Kevelaer is ooit Maria aan een echtpaar verschenen. De man hoorde haar stem en de vrouw zag een beeld. Daarom is daar nu een kapel met een Mariabeeld en trekt het heel veel vrome mensen. Nu we naar de nieuwe tijd gaan zijn er heel veel mensen die visioenen dromen of beelden hebben van moeder Maria Jozef Jezus of Maria Magdalena. Ik ken een aantal mensen bij wie dat is overkomen. Ik zelf heb ook een paar maal de stem gehoord van Jezus en Maria Magdalena en beelden gezien. Ik zou toch echt niet willen dat ik daarom vereerd word in een kapel waar miljoenen mensen komen. Die energie is nu voor velen dichterbij aan het komen. Dat is een bijzondere tijd.

12 augustus

Rustdag aan het houden. Na een lange tocht van 25 km was mijn kaarsje even op. We hebben ook veertien dagen achter elkaar gelopen. Op een leuke boerderij waar een sfeervol restourant bij was heb ik van de boerin heerlijke zelfgemaakte pruimentaart gekregen. Ze begreep volkomen dat ik met Ravel niet tussen de drukte kon gaan zitten dus zette een stoel op een klein leeg weitje. Dat zijn de mooie momenten van zon reis als iemand me echt ziet en we een leuk gespek hebben. Ik kwam een natuurcamping tegen. Ze hadden voldoende plek en ook een paard en ponys. Ideaal dus zo leek het. Echter ik moest een formulier invullen en prik en testbewijzen laten zien. Wat een wereld. Zo eentje kies ik niet. Dat werd doorlopen dus. Toen ik bijna aan het einde van mijn latijn was kwam een vrouw van de krant. Niet het goede moment. Geen energie meer om aan de verwachtingen van iemand andets te voldoen. Dat krantenartikel en de fotos die ze gewenst had komt er niet. Nu dus mediteren tussen de koeien. Die zoemende veevoederfabriek nemen we dan maar voor lief. Dan gaat het morgen weer goed. De mensen waar we zijn vinden wat meer rust en aandacht voor hen ook prettiger dan alleen slapen douchen water halen en weer weg. Het is niet meer ver. Ik verwacht nog drie loopdagen.

13 augustus

Weer op pad vandaag. Een heerlijke wandeling langs de Niers. Alles ging gemakkelijk. Even 18 km gedaan bij lekker weer. Toen het tijd werd een plek te zoeken om te kamperen kwamen we eerst bij een rijke familie terecht. Groot huis met veel weides eromheen met paarden. Ik vroeg aan de paardenverzorgsters of we er misschien konden staan voor een nacht. Volgens hen kon het wel. Ze moesten de eigenaar nog vragen. Die meldde me dat het niet kon. Sommige paardenmensen zijn heel bang voor de longworm. Ezels kunnen dat hebben. Paarden gaan er aan dood. Ravel is topgezond en heeft geen longworm. Natuurlijk respecteer ik een nee. Dan zoeken we weer verder. We moesten gewoon ergens anders zijn. We staan nu bij een heel aardige vrouw die een mooie maar verwaarloosde boerderij heeft gekocht en het prachtig heeft opgeknapt. Ze woont er met haar twee kinderen waarvan een gehandicapt is en nog een groepje opvangjeugdigen. Het gras was helaas net gemaaid vandaag. Enkele meiden hebben me geholpen de tuin te ontdoen van zevenblad en brandnetel. Ravel eet dat op. Het zevenblad meteen en de brandnetels na een paar uur. Ik heb gezellig buiten meegegeten met de hele club. Duidelijk dus waarom we hier wel moesten zijn. Onderweg hebben we mooie Poitou ezels ontmoet in het dierenpark van Weeze. Dank je wel voor deze dag.

14 augustus

Heerlijk warme dag. Ik houd van warm weer. Voor een in de Pyreneeen geboren ezel ook geen probleem. We begonnen onze wandeling langs de Niers. Die zouden we volgen tot aan het Reichswald. Echter…. er ging iets fout. De gemarkeerde route splitste ergens midden in Gogh. We hebben de verkeerde route genomen. Daar kwam ik 4 km na Gogh achter. Terug naar het centrum van de best wel grote stad om de andere variant te nemen vond ik geen optie. Dus het resultaat is dat we nu in Afferden zijn. We zijn via een landweggetje stiekem Nederland weer binnen gesmokkeld. Het Reichswald bewaar ik dan voor een andere keer. ๐Ÿ˜De heide bloeit. Die bloeit nu overal in deze regio. Maakt niet uit waar je bent.

16 augustus

We zijn weer thuis, gezond en wel. Het was een mooie en soms ook bij momenten een enerverende tocht. Gisteren liepen we nog van Afferden naar Milsbeek, een mooie etappe van het Pieterpad. We vingen nog een glimp op van de rivier de Niers die we de dag ervoor per ongeluk te vroeg verlaten hadden. Op dat plekje met mijn kampeerboeltje tegen het hekje bij een restaurant aan de voet van het Reichswald eindigde voor deze zomer mijn reis met ezel. Met een trailer achter een busje ben je vervolgens zo thuis. Dank je wel, Carolien Staal. Ravel heeft het geweldig gedaan en staat nu weer gezellig bij zijn ezelvrienden. Heel veel dank aan alle mensen die me geholpen hebben, waar we gekampeerd hebben, me verwend hebben met lekkers, mooie ontmoetingen en toch ook veel dank aan die mensen die mijn grenzen hebben opgezocht door ons duizenden malen zomaar zonder vragen op de foto te zetten of rond me heen te gaan hangen op momenten die niet uitkwamen. Er waren zo veel vragen om uitleg tijdens deze reis, soms te veel. Dus blijkbaar heb ik wat uit te leggen en te vertellen. Ik loop al langer met dat idee, het lijkt me een mooie klus voor komende winter om toch eens aan dat boek te beginnen met schrijven ๐Ÿ™

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *