Pelgrimstocht met ezel

Droom je van een lange wandeltocht samen met een ezel die je bagage draagt?

Het is een ervaring die je nooit meer vergeet, die je leven kan veranderen, maar het vraagt wel wat van je, wil dit succesvol zijn. Een lange tocht lopen met een ezel, is voor echte doorzetters en je krijgt er enorm veel voor terug, het maakt je rijk.

Ik vind het heel leuk om mijn ervaringen te delen met mensen die een grote ezeltocht willen gaan ondernemen. Ik ben ook ooit begonnen met een plan in mijn hoofd en nauwelijks ervaring met ezels of andere grote dieren. Overal ben ik tegenaan gebotst en heb met vallen en opstaan een succesvolle manier gevonden voor fantastische trektochten met mijn ezel(s) en zo heb ik nu al meer dan 5.000 ezel-mens-kilometers volop genoten.

Regelmatig vragen mensen mij om advies. Menige droom van mensen die met een ezelmaatje op stap zijn gegaan voor lange tijd, heb ik op afstand zien mislukken. Dan is het zeer treurig als de ezel daarvan de schuld krijgt. Want meestal is dat niet het geval. Als je geen rekening wil houden met een dier, draag dan alles zelf en loop alleen. Wie is er het koppigst als je vol blijft houden dat het aan de ezel ligt, terwijl je er zelf veel te gemakkelijk over dacht, niet goed genoeg voorbereid op pad ging of een voor dit doel ongeschikte ezel koos?

En natuurlijk zijn er ook maffe lui geweest bij wie het wel lukte zonder voorbereiding. Zo is er een verhaal van een man die eerst naar Santiago liep, daar een ezelhengst kocht, met een paar touwen zijn rugzak erop bond, hem onderweg liet castreren en na een half jaar thuis in België aankwam. Ik houd zelf meer van een gedegen en goed voorbereidde aanpak.

Als je met een ezel lange tijd op pad gaat, zul je bereid moeten zijn te investeren: in tijd, in aandacht en energie en er ook geld voor over willen hebben. Je gaat op stap met een levend dier. Je pelgrimstocht begint bij de beslissing dit te gaan doen. En je zult geen spijt krijgen, het zal eerder gebeuren dat je liefde voor de ezel nooit meer weg gaat, dat je een wandeling zonder je metgezel saai vindt en dat je nooit meer op een andere manier op pad wil gaan.

Tips en adviezen voor wie serieus overweegt met een ezel op pad te gaan:

 • Begin 2 tot 3 jaar van te voren met het zoeken naar een geschikte ezel. Een te kleine ezel maakt dribbelpasjes om jouw tempo bij te houden en is daardoor sneller moe en kan minder bagage dragen. Een te grote ezel is lastig omdat je de bagage boven je schouders moet opladen en als die iets niet wil, dan heb je veel gewicht dat je in beweging moet zien te krijgen. De beste grootte is een ezel met een schofthoogte tussen ongeveer 1.15m en 1.35m, die is groot genoeg voor volle bepakking en heeft een heerlijk looptempo. Als je al geschikte ezels hebt, kun je een aantal stappen overslaan.
 • Probeer voordat je hem/haar koopt de ezel uit op een wandeling. Kies alleen een ezel waarvan je ziet dat hij/zij bereid is nieuwe dingen te leren. Een ezel die systematisch obstakels weigert en bij een eng bruggetje op zijn buik gaat liggen en niet van plan is ooit op te staan om over die brug te gaan, is niet geschikt. Ga je met één mens, één ezel, dan moet de ezel het aankunnen alleen te zijn, zonder kuddegenootjes.
 • De tijd voordat je een eigen ezel hebt, gebruik je om praktische kennis op te doen over ezels. Huur bijvoorbeeld een ezel en ga er mee op pad, ga mee met een georganiseerde ezeltrektocht, doe vrijwilligerswerk bij een ezelopvang.
 • Als je een ezel hebt, zorg je natuurlijk dat hij/zij goed onderdak heeft in een kudde ezels. Een ezel mag nooit alleen!
 • En dan ga je beginnen met wandeltraining. Te beginnen met 1 uur per dag, en je voert dat op naar een dagtocht. Probeer ook uit wat de ezel ervan vindt om een nachtje niet in zijn stal te verblijven, maar elders. Het opbouwen van een goede band met je dier is uiterst belangrijk. De meeste mensen gaan ook liever met een goede vriend op stap, als het om een mens gaat, dan met een volkomen vreemde. Het vertrouwen van een ezel moet je verdienen en dat kan een langdurig proces zijn waarbij je vooral met jezelf geconfronteerd wordt.
 • Voer ook het dragen van bagage langzaam op en zorg voor de juiste materialen. Mijn ezel van 300 kg draagt ongeveer een tiende van zijn gewicht. Maak een proeftocht van minstens een week met volle bepakking. Ga niet meteen het eerste jaar naar het buitenland.
 • Plan je tocht gedegen. Maximaal 20 km per dag is haalbaar voor een ezel van 1.30 cm – bij een kleinere wat minder-  want dan heeft de ezel voldoende tijd over om uit te rusten en vers voedsel uit de berm of weitjes te eten.
 • Ga ervan uit dat je tijdens je trektocht 24 uur per dag samen met je dier bent. Dus je moet ezels heel erg leuk vinden. Bijvoorbeeld gaan eten in een restaurant kan alleen als jij op een terras zit en je ezel tijdens je maaltijd met jou in het zicht ergens lekker kan grazen. Alleen aan een paal moeten staan, kost de ezel heel veel stress.
 • Realiseer je dat een wandeltrektocht met ezel het beste te combineren is met kamperen. Want dan kun je je tentje opzetten dichtbij je ezel. Een ezel is een kuddedier en als je alleen op pad bent met je ezel, dan ben jij de andere helft van zijn kudde, dus héél belangrijk voor de ezel. Het dier gaat zich enorm aan jou hechten tijdens zijn tocht. Hij wordt heel onrustig en balkt alles bij elkaar als baasje en ezel gesplitst worden. Of hij breekt uit om je te gaan zoeken. Niet handig en ook heel dieronvriendelijk als jij in een pension zit en de ezel in zijn eentje in een voor hem/haar vreemde omgeving in een wei. Op loopafstand zijn waarschijnlijk niet alle dagen pensions met wei of stal te vinden. Kampeerweitjes voor jouw tent en ezel zijn overal te vinden.
 • Ga je met twee mensen en twee ezels dan hebben de ezels steun aan elkaar. Dan kun je flexibeler zijn en de ezels wat meer samen alleen laten.
 • Lees alles wat je kunt vinden over ezels.
 • Verdiep je in de wilde planten en leer uit je hoofd welke planten de ezel wel eet en welke hij niet mag eten.

Top-tip: Wil je ook een grote ezeltrektocht maken ? Investeer in j(ezel)f! Kom langs voor een proefwandeling! Als je bij boeking vertelt dat je speciaal komt voor pelgrimsadvies, mag je me tijdens het wandelen met ezel alles vragen en vertel ik je zoveel dat je ezelsoren aan je hoofd krijgt. Ook help ik je aan adressen voor aanschaf en verzorging van ezels en benodigde materialen.  

Begeleiding voor wie ook een trektocht met ezel wil maken 

Informatie uit de eerste hand van een zeer ervaren ezeltrektochten-loper. Op deze manier kun je zelf verder met je voorbereidingen en dan weet je waar je over praat, want je hebt alles zelf gezien en ervaren. Dat voorkomt problemen en dient het welzijn van de ezels en van jezelf. En je zult enthousiast worden!

Prijzen: 120 euro voor 1 persoon, 180 euro voor 2 personen, 3 uur