Mijn specialiteit

Margometezel biedt wandelingen en workshops aan, met als doel te genieten, te leren en het maken van verbinding met de dieren, de natuur en jezelf. Op een ontspannen manier wandelen, leren van ezels, genieten van de mooie omgeving van een wandeling van een paar uur tot een trektocht van een week, voor jong en oud, vanaf startpunt Wijkboerderij De Schellerhoeve in Zwolle.

Missie

Ik deel graag mijn verhalen en avonturen met jullie. Mijn missie met de ezels is meer mensen kennis te laten maken met deze fantastische dieren, veel te leren over ezels en j(ezel)f, te zorgen dat jullie met de ezels korte, lange, zeer lange wandelingen en trektochten kunnen maken, kunnen leren van hen, gespiegeld worden door hun gedrag en ervan kunnen genieten.

Leven in het Nu

Een wandeling met een ezel doet je veel meer dan je in eerste instantie verwacht. Mensen die zich dat realiseren, of die nieuwsgierig zijn naar wat een wandeling met een ezel met hen doet, neem ik graag mee op een tocht. Ezels leven volkomen in het nu. Lopend met een ezel ervaar je al heel snel dat het leven compleet en goed is. Je vergeet voor even je dagelijkse stress, gepieker of zorgen. Bij Margometezel staat leren over ezels, leren over de natuur, leren over j(ezel)f voorop. Het is méér dan een dag vermaak. En natuurlijk maken we daarbij ook plezier en genieten volop van de prachtige omgeving.

Geen geduw en getrek, ezels met loopgarantie

Geduw, getrek, gedoe met ezels is niet nodig. Alle ezels zijn goed getraind en omdat Margo altijd meegaat en de ezels haar goed kennen loopt een wandeltocht gegarandeerd vlot en soepel. Ze kan onderweg ook veel vertellen over ezels en over de natuur die je onderweg tegenkomt. Wij verhuren geen ezels. Ook voor wie op pelgrimstocht wil met een ezel, kan terecht met vragen. En ik nodig je meteen uit om een keer mee te lopen. Dan ervaar je zelf hoe leuk het is en wat er allemaal bij komt kijken. Je zult snel enthousiast worden en vaker mee willen!

Waarom margometezel geen ezels verhuurt
Margometezel is een zeer kleinschalig bedrijf met 2 grote eigen ezels. De gehele kudde bestaat uit 4 ezels. Ik wil ook kleinschalig blijven en doe maximaal 2 tot 3 wandelingen per week voor klanten en een paar lange meerdaagse kampeertrektochten per jaar.
Een ezel is een kuddedier. Ezels willen best mee lopen met een mens, maar willen heel graag vertrouwd worden en ze willen ook heel graag de mens die hen meeneemt kunnen vertrouwen. Vertrouwen opbouwen duurt een tijdje. Ik ben inmiddels deel van hun kudde. Direct als ik aan kom fietsen om hen te verzorgen beginnen ze te balken omdat ze me herkennen. Dat is elke dag een balk-concert. Ze lopen graag met mij een klein of groot ommetje omdat ik hen getraind heb en omdat ze weten wie ik ben.
Met een voor hen onbekend mens hebben ze nog geen band, dat is logisch. Ze voelen wel direct aan of iemand een dierenliefhebber is of niet, of dat iemand ervaring heeft met ezels of paarden. Een ezel wil eerst weten wat voor iemand je bent, als ze met een mens meegaan. Ze weten ook direct of je ontspannen bent en voelen aan hoe je humeur is. Soms wordt dat koppigheid genoemd.
Soms worden door ezelverhuurbedrijven ezels in hun eentje meegegeven aan een groepje mensen. Omdat een ezel dan alleen weg is uit de kudde en het groepje mensen niet kent, kan dat heel stressvol zijn voor het dier. Het kan ook heel onhandig uitpakken voor het groepje mensen omdat ze niet meteen aanvoelen hoe je de ezel op zijn gemak stelt en hoe je hem of haar meekrijgt. Geduw en getrek tot gevolg, meestal gelukkig wel met heel veel lol. Ezels die meerdere malen per week met een voor hen vreemd groepje mensen mee moeten, laten vaak zien daar geen zin in te hebben, uitzonderingen zullen er altijd zijn.
Ravel zou nog wel meegaan, die heeft zoveel positieve ervaringen met mensen, alleen hij gaat dan wel baldadig doen, spelen en klooien. Als hij daar te veel ruimte voor krijgt van anderen, dan heb ik een te grote klus om dat allemaal weer af te leren. Hij is ook mijn grote-trektochten-ezel en ik wil hem goed getraind houden. Rosemunde is een lieve dame die het ook met mij alleen niet zo fijn vindt, zij loopt wel graag mee als haar grote ezelvriend Ravel ook meegaat. Ik vind het leuk dat ze allemaal zo hun eigen karakter hebben.