Ezeltrektocht Vechtdal

In 2024 zijn Ravel, Rosemunde en Margo samen vanaf pasen tot eind augustus op pad in Zuid-Frankrijk. Daarom is er in 2024 geen trektocht naar het Vechtdal. Wel is er de mogelijkheid om een etappe mee te lopen in Zuid-Frankrijk.


 

Ezeltrektocht eind augustus, groepsreis

Leven in de natuur, door mooie landschappen trekken, vol eenvoud, kamperen, wandelen met ezels die je bagage (deels) dragen, in overleg stukken lopen in stilte, een kampeerplek opzoeken als we genoeg gelopen hebben, een simpel en voedzaam potje koken, de materiele luxe thuislaten en de telefoon uit, vertrouwen op de stroom van het leven wat we allemaal tegenkomen elke dag, vriendschap sluiten met de ezels, vrienden maken onderweg met alle levende wezens die je tegenkomt, natuurlijke overvloed en jezelf ervaren. 
Komende zomer kun je mee op trektocht met de ezels Ravel en Rosemunde, gewoon door Nederland.  

Als je hier allemaal heel blij van wordt, dan zul je een fantastische week hebben met super gezelschap!

Dagafstanden zijn 12-20 km, houd rekening met elke dag lopen. Er zitten in ieder geval ook een paar kortere etappes tussen, zodat we s’middags eerder aankomen en meer rust hebben.

We lopen alle dagen naast de ezels. Van te voren is gepland waar we kamperen. Dit is op campings die Margo al kent en waar we van harte welkom zijn met de ezels. Je houdt van kamperen. Je kunt goed op de grond leven, want we hebben niet elke dag een stoel. Een goede lichamelijke conditie is noodzakelijk.

De te lopen route is gebaseerd op eerdere tochten die Margo met haar ezels heeft gelopen, ze kent de streek heel goed. We hopen natuurlijk op heel mooi zonnig weer.

Er geldt een maximum gewicht aan mee te nemen spullen. Je draagt zelf een rugzak met je kleding en persoonlijke dingen. De kampeerspullen zoals slaapzakken, tentjes en matjes gaan op de ezels. Maar toch is dat veel comfortabel dan je hele hebben en houwen op je rug!  De ezels die meegaan zijn groot, ze hebben een prettig looptempo.  

Honden kunnen niet mee. 

ezeltrektocht

De tocht start in Zwolle en eindigt ook in Zwolle. We lopen via Dalfsen, Vilsteren, Lemelerberg, via het mooie pad langs de Regge, het Eerder Achterbroek, de bulten bij Rheeze, Diffelen, de noordkant van de Vecht, Ommen: een mooi rondje Zwolle-Vechtdal. Het is een schitterende streek, vol afwisseling.

Reisdatum: de laatste week van augustus

Er is plek voor 3 tot en met 8 personen.

prijs: 525 euro voor een volwassene, 350 euro voor een kind t/m 16 jaar

Boek je met 2 tegelijk, slaap je samen in een tent, dan krijg je beiden 10% korting.   

Je kunt bij Margo een uitgebreide reisbeschrijving aanvragen. Dan lees je hoe de trektocht is opgebouwd, hoeveel kilometer je per dag loopt en weet je de globale route. Stuur dan even een mail naar margohuggers@gmail.com of bel naar 0622049540. Dan krijg je de uitgebreide reisbeschrijving in je mailbox. 

Veel gestelde vragen

Is ervaring met ezels of paarden noodzakelijk? Nee, je krijgt goede instructie, je leert gaandeweg hoe je het beste met de ezels kunt omgaan, hoe ze verzorgd moeten worden en wat voor fantastische dieren het zijn. Er wordt van je verwacht dat je daarin meewerkt, want er zijn altijd klusjes zoals stront scheppen. Je zult de ezels gaan missen na deze trektocht. Deze tocht is uitermate geschikt als inleiding als je zelf droomt van een (solo) ezeltrektocht. 

Waar kamperen we? Heb ik elke dag een douche? We kamperen op prachtige locaties. Het zijn campings bij een boer of natuurcampings. De ezels staan altijd direct naast ons, soms hebben we een apart veldje en soms staan we naast andere campinggasten. Hoogstwaarschijnlijk heb je elke dag een douche en soms ook nog zwemwater onderweg.

Hoe ziet een dag er uit tijdens een ezeltrektocht? We staan rond 7 uur op, ieder breekt zijn/haar tent af en helpt vast met alle spullen in tassen doen. Na het ontbijt, laden we een deel van onze bagage op de ezels, de rest op onze rug en vertrekken. Ongeveer elke 1,5-2 uur houden we een korte pauze en voor de lunch nemen we ruim de tijd. De planning is om elke dag uiterlijk rond 4- 5 uur in de middag aan te komen op de volgende overnachtingsplek. Dan zetten we de tenten op, verdelen de taken, zodat we rond half 7 kunnen eten en daarna van de avond kunnen genieten.

Wat voor mensen gaan er mee, pas ik daar tussen? Er gaan (milieu)bewuste mensen mee, vaak alleengaanden die het leuk vinden om een week samen met anderen op te trekken en met dieren om te gaan. Mensen die van de natuur houden, van stilte en eenvoud. Uit ervaring blijkt dat er snel verbinding is tussen de deelnemers, het feit dat je samen met dieren optrekt en samen alle dagelijkse dingen doet, zorgt al direct voor een goede sfeer in de groep. Het is een groepsreis, mensen die meegaan zijn flexibel, sociaal, behulpzaam, kletskousen, vrolijkerds, genieters, sober, rust-en stiltezoekers, filosofisch, sportief, ondernemend, avonturiers, gevoelig, en jij vult dit rijtje aan met…………   

Lopen ze wel die ezels? Het zijn zeer goed getrainde en ervaren ezels, ze zijn getraind door Margo en gewend met bepakking te lopen. Ravel heeft samen met Margo al meer dan 5000 km gelopen. Rosemunde heeft wat minder kilometers in de poten, maar volgt haar maatje heel trouw. Ze lopen op bospaden zelfs gewoon los mee. Obstakels zoals bruggetjes doen ze meestal moeiteloos. Ze zijn zeer bereidwillig om nieuwe vrienden te maken met onbekende tweebenigen. Ook de ezels die we bijhuren van de ezelhoefbekapper zijn gewend trektochten te lopen en zullen van te voren geintegreerd worden in de kudde.    

Hoeveel ezels gaan er mee? Dat hangt af van de grootte van de groep. Uitgangspunt is ongeveer één ezel per twee deelnemers. Zelf heb ik twee grote ezels. Bij meer dan 4 deelnemers worden één of twee ezels bij gehuurd. Zo kunnen we flexibel zijn en voor iedereen een zo prettig mogelijke tocht aanbieden. 

Kan ik of mijn kind op de ezels rijden? Nee! In geen geval, ook niet voor kinderen. De ezels zitten al vol genoeg met onze bagage. Dus alle deelnemers lopen de gehele tocht zelf.

Kan ik alleen in een tent?  Hoeveel moet ik zelf op mijn rug dragen? Streven is dat de deelnemers zo min mogelijk hoeven te dragen, namelijk alleen de eigen kleding en persoonlijke spullen. En ik zit er niet mee als je de hele week in hetzelfde rondloopt, de ezels ook niet. Als je graag alleen in een tentje wilt, dan kan dat, neem echt een zo klein en licht mogelijk tentje mee (max 2 kg). Neem voordat je boekt even telefonisch contact op, als je vragen hebt over tentjes en spullen. 

Hoe doen we dat met het eten en de boodschappen tijdens deze week? De ezels dragen onze boodschappen voor de lunch en soms ook het ontbijt en avondeten We kunnen voor één of twee dagen voedsel meenemen. Onderweg moeten soms boodschappen gedaan worden bij een supermarkt of we bestellen het en laten het lekker luxe bezorgen. We eten de hele week vegetarisch. 

Ik heb een dieet, kan daar rekening mee worden gehouden? Dat kan alleen als je mee kunt eten met de pot. We koken op campinggas zeer eenvoudige, én lekkere maaltijden met verse ingredienten  bijvoorbeeld rijstnoedels met groenteprut en een handje noten, of een stevige rode-linzensoep. We kunnen geen dingen klaarmaken die heel lang moeten koken, en we kunnen ook niet allemaal variaties maken voor ieder apart, we hebben slechts een paar pannetjes mee. Na een dag wandelen en als je de hele dag in de buitenlucht bent, smaakt het heerlijk. Wil je glutenvrij brood, of heb je iets speciaals nodig, dan neem je dat zelf mee en draag je het zelf. Soms gaan we langs een supermarkt en als het kan, dan wordt het voedsel sávonds bezorgd op de camping. 

Kan ik mee met ziekte of ander lichamelijk ongemak? Als je ongeveer 20 km per dag kunt wandelen met een lichte rugzak op de rug, je kunt op een kampeermatje slapen en je kunt op de grond zitten, dan kun je mee. De wandelingen zijn niet zwaar. Je bent vaak wel de hele dag bezig.

Kan ik een rustdag houden? Ja, dat kun je zeker doen. Maar dan moet je wel een taxi bellen en de extra kosten betalen om op de volgende overnachtingsplek te komen, want we trekken elke dag verder.

Wie is onze reisleidster? Dat is Margo. Ze is reisleidster geweest bij SNP natuurreizen, heeft jarenlang met kinderen gewerkt als natuureducatie-medewerker. Sinds 2009 heeft ze haar eigen ezels, heeft ze zelf getraind in het lopen van lange afstanden. Elk jaar maakt ze zelf ook een trektocht van 4-5 weken. Zie verder op deze pagina: http://Ezels, locatie en Margo

Kun je mee met je eigen ezel? Er kan één deelnemer met eigen ezel mee. Neem daarvoor telefonisch contact op met Margo omdat in dit geval specifieke afspraken gemaakt moeten worden.

Kan mijn hond mee? Nee, helaas, er zijn campings in de reis opgenomen waar geen honden mogen komen. De combinatie ezel en hond is niet altijd een goede en we willen ongelukken voorkomen. 

NB: Als je zelf een groepje hebt, kan ik ook een ezeltrektocht op maat voor jullie organiseren, een twee-of driedaagse of nog langer. Overnachting in B&B of op boeren-en natuur-campings. Informeer naar de mogelijkheden.