Sauerland 2020

Het was heel spannend of we konden gaan. Wegens corona was het buitenland op slot. Een tocht met Ravel vanuit huis, dus door Overijssel/Veluwe zag ik niet zo zitten in een heel vol Nederland. Volkomen logisch dat velen door de natuur gaan wandelen en fietsen als het buitenland en veel vermaak dicht zit. Maar als ik dan met ezel op pad ga, dan heb ik geen rust, want iedereen spreekt me aan onderweg en wil een praatje maken. En die rust had ik ook hard nodig na zo’n stressvolle periode van lockdowns en angst om me heen vanwege mogelijk besmettingsgevaar.

Maar toen gingen op 15 juni de grenzen open. Dus ik kon een mooi rustig gebied uitzoeken voor een lange trektocht met Ravel. Het werd Sauerland. Twee jaar geleden zijn we naar Bonenburg gebracht en vanaf daar liepen we door het Teutoburgerland terug naar huis. Het was toen een tocht van ruim 350 km. Nu zouden we gebracht worden naar dezelfde plek en vanaf daar de andere kant op gaan, Sauerland in.

Ik rijd zelf geen auto, heb ook geen auto en ook geen trailer. Voor dit plan was tweemaal trailervervoer nodig. Dat moest ik vragen. Dat kon ik regelen via de ”trektocht-tepaard-groep” op facebook. Twee paardenliefhebbers met eigen goed materiaal, auto + trailer boden aan ons te brengen en op te halen. Top! Dank je wel Paul en Mariska.

2018 begin van mijn ezeltrektocht met Ravel

 

2020, zelfde punt, begin van de ezeltrektocht naar Sauerland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De geplande route was een zelf samengestelde route van delen van verschillende lange afstandswandelroutes, in Duitsland noemen ze dat Fernwanderwegen: eerst de Eggeweg vervolgen van Bonenburg tot Marsberg. Dan enkele dagen Waldweg tot Brilon, langs het stuwmeer van de Diemel, dan de Rothaarsteig tot Winterberg, daar overstappen op de Sauerland Hohenflugroute, eerst om Winterberg heen en dan westwaarts richting Altena.  

De trektocht ging voorspoedig, na tien jaar zo rondtrekken heb ik de perfecte formule, het goede ritme voor mezelf en ezel gevonden, weet ik precies welke spullen allemaal meemoeten en hoe ik de materialen het beste kan organiseren en loopt alles gesmeerd. Dat is heerlijk relaxed, ik hoef me geen zorgen te maken om een niet lopende ezel want door de opgebouwde band loopt ie gewoon altijd.  Ja, Ravel kan wel eens een baaldag hebben, dat is nu niet voorgekomen, dus dat geeft aan dat ik ook voor hem het goede ritme had van hoeveelheid kilometers en hoeveelheid rust.

Het was pittig omhoog en omlaag, vooral rond Winterberg, het is niet voor niks daar skie-gebied. Ravel is geboren in de Pyreneen, voor hem niks moeilijks aan daar. De afstanden die we aflegden per dag waren niet groot, enkele malen 20 km, maar meestal minder, daar kwam dan gemiddeld 600-1000 meter steigen en dalen bij. 

Het mooiste stuk vond ik het gebied tussen Winterberg en Medelon en Hallenberg, mooi afwisselend landschap, bossen, rivierdalen en agrarisch gebied. Wandelen door beekdalen met stromende beekjes zijn mijn favoriete landschappen, evenals mooie uitzichtspunten. 

We vonden elke keer goed onderdak voor tent en ezelweitje, vaak bij particulieren, soms op een camping. Ik kon wel merken dat er wegens corona wat meer afstand was, mensen boden wat minder vaak een douche aan en benaderden ons wat meer van een afstand. Heel logisch, dit had ik van te voren ook wel zo verwacht en was voor mij geen reden om niet te gaan. Ik zelf ben niet bang dat ik ziek wordt en ga ervan uit dat ik van dingen doen die ik fijn vind, gezonde buitenlucht en heerlijk lopen alleen maar gezonder wordt. Dus we hebben ervan genoten! 

Het meest spannende avontuur deze reis was een nachtje kamperen in het wild. Dat doe ik eigenlijk nooit omdat het alleen kan als er voldoende zuiver stromend water is. Ravel drinkt zo 10 liter weg sávonds en ik heb ook ongeveer 5 liter nodig om te drinken, koken en mezelf te wassen. Ik vond z’n plek, dus we hebben het gedaan! En ik heb gewoon net zo heerlijk geslapen als andere nachten alleen in mijn tent. Ik had eerst in mijn gedacht deze plek te vinden bij de bron van het riviertje de Weife, dat leek me ook wel kloppen, bij de vrouwelijke bron, maar het ging daar niet. Die bron lag in een kuil waar we niet goed bij konden komen en was bovendien nogal troebel. Enkele dagen later vond ik de perfecte plek: we moesten over planken en trappen door een bos met een stromend riviertje. Het was er prachtig. We kwamen het bos uit en daar was een perfect mooi weitje, daar gingen we staan. Toen ik aan het koken was kwamen vier vrolijk kwebbelende vrouwen langs. Ze spraken Nederlands.” Hé , ik ken jou, je hebt voor onze vrouwenvereniging een lezing gegeven”. Wat een toeval. 

Een ander hoogtepunt was het bezoek aan cursuscentrum Savita bij Niedersfeld, dat lag zo ongeveer op de route en daarom had ik heb van te voren gemaild of ze het leuk vonden dat ik langs kwam. Dat vonden ze en het was er leuk en heel gezellig. Ik heb er een praatje gehouden over mijn manier van reizen en heb een middagwandeling georganiseerd. Ik heb plannen om daar terug te keren met Rosemunde en Ravel voor een cursus ezelwandelen en leren van ezels.

We zijn in totaal 25 dagen weg geweest. Voor wie geinteresseerd is in details:

 • 17 juli: naar Bonenburg met de auto en trailer van Paul
 • 18 juli: Bonenburg – Blankenrode, 18 km, kamperen bij boerenfamilie
 • 19 juli: naar Boven-Marsberg, 16 km, in de tuin van wandelpension
 • 20 juli: Padberg, 12 km, in plantsoen met kersenboom, water van buren
 • 21 juli: 16 km naar Bontekirchen, bij paardenjuf
 • 22 juli: 12 km naar Brilon, camping
 • 23 juli: rustdag
 • 24 juli: 16 km naar camping in Bruchhausen
 • 25 juli: 12 km naar cursuscentrum Savita
 • 26 juli: rustdag op Savita, korte wandeling met een groepje
 • 27 juli: 18 km naar Winterberg, bij paardenkoetsier kamperen
 • 28 juli: 12 kim naar Medelon, kamperen achter wandelhotel
 • 29 juli: 16 km naar Hallenberg, kamperen bij houtopslag van exboer
 • 30 juli: 16 km naar Mollseifen, kamperen bij paardenmensen
 • 31 juli: 6 km naar camping Zuschen
 •  1 augustus, rustdag
 • 2 augustus. 13 km via Kale Asten, wild kamperen
 • 3 augustus: 14 km naar Holthusen, in tuin bij aardige familie
 • 4 augustus: 21 km naar Reiste, bij houtfabriek in weide
 • 5 augustus: 12 km naar Eslohe, in tuin bij de dierenarts
 • 6 augustus: 17 km naar Wildewiese, naast de rondvaart-paardenkar
 • 7 augustus: 20 km naar Altenaffeln, in tuin autobedrijf, wijntje drinken bij hen
 • 8 augustus:  heet, 8 km naar Neuenrade, rust bij kerstbomenkweker, sávonds weer wijn met familie
 • 9 augustus: 13 km naar Elfenfohren, bij paardenmensen met restaurant
 • 10 augustus: Mariska komt en veilig en gezond terug naar huis. 

Tip en moraal van dit verhaal: zorg goed voor jezelf in deze tijd, doe waar je blij van wordt, ga de natuur in, verbind je met dieren, laat je niet gek maken, vertrouw op jezelf, je eigen wijsheid, je eigen imuuunsysteem, je eigen gezondheid.

 

2 reacties

 1. Agnes Meijs schreef:

  Geweldig te lezen.
  Door corona kom ik waarschijnlijk Egypte niet meer in voor een kamelentrektocht en een ezeltrektocht door natuurgebied trekt mij wel.
  Op Savita ben ik ook geweest en de Rotharstieg zou ik graag doen.
  Ik zou graag met je overleggen!

  • margometezel schreef:

   Hoi Agnes, Dank voor je enthousiasme. Welkom op de ezeltrektocht Vechtdal 2021, die staat hier al op de site.
   Of je kunt met vrienden een wandelweekend in Nederland boeken, dan maak ik een tocht op maat. groet, Margo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *