ezel Ravel
Ravel is een ruin en een echte Pyreneese ras-ezel. Hij is behoorlijk groot, namelijk schofthoogte 1.30 m. Pyreneese ezels zijn altijd donkerbruin-zwart met van die mooie lichte kringen om de ogen. Ze hebben relatief wat langere poten en ook een andere manier van lopen dan de gewone Europese ezels. Ze kunnen ook draven als een paard. Ravel is eind juni 2016 bij mij gekomen vanuit een camping in Noord-Brabant, hij stond te koop op Marktplaats. Na een dagje proberen besloot ik dat ik het wel aandurfde met deze reus, hij is een enorme goedzak en heeft een heerlijk vlot wandeltempo. Ravel had al wandelervaring. Toen hij nog in Frankrijk woonde heeft hij een doorsteek gemaakt door de Pyreneeen, van de Middellandse Zee tot aan de Atlantische oceaan. Ik ben daar jaloers op. Die route wil ik héél erg graag ook eens gaan, samen met Ravel, dan kan hij mij de weg wijzen.
Ik ben een healer, je kunt ook zeggen: een ezelfluisteraar. Het universum geeft je dan ezels met een verhaal. Ook Ravel heeft een geschiedenis, ik had het in eerste instantie niet door, het was flink puzzelwerk. Lees meer over hem in mijn blog.
ezelin Rosemunde
Het is heel moeilijk om in Nederland grote ezels te vinden. De gemiddelde ezel in ons land heeft een schofthoogte van 1 meter. Rosemunde is 1.20 m hoog op de schoft, dat is een zeer prettige maat om mee te wandelen en om de bagage op te laden. Dus ik ben heel blij dat ik haar gevonden heb. Deze ezeldame heeft een pittig karakter, is ontzettend lief en maakt heel gemakkelijk contact, dus ze kan wel op tegen de drie mannen waarmee ze stal en weides deelt. Op haar oude plek heeft ze het te goed gehad, dus we zorgen nu dat ze een speciaal afslankprogramma krijgt met veel beweging. Ze is absoluut niet bang uitgevallen, al direct op haar eerste wandeling samen met Ravel, volgde ze over bruggetjes. Ze geeft aan nieuwsgierig en leergierig te zijn. Alleen wandelen vind ze helemaal niks, dan zet de rem erop, maar achter Ravel aan volgt ze heel trouw en is ze een perfecte, onvermoeibare loopster.
De locatie, Wijkboerderij de Schellerhoeve
Ravel en Rosemunde wonen op wijkboerderij de Schellerhoeve in Zwolle, samen met de twee ezelruinen Freddie en Docus. In samenwerking met een team van vrijwilligers worden de ezels goed verzorgd op deze mooie locatie. Deze twee kleine kameraden houden ook van wandelen. Vanaf de Schellerhoeve kun je mooie wandelingen maken langs de IJssel, naar het stadspark het Engelse werk, richting Windesheim en via de brug de IJssel richting Hattem en verder de Veluwe op.
Alle wandelingen die in Zwolle plaatsvinden, starten vanaf deze plek, tenzij een ander adres vermeld staat in de aankondiging.
ezel Frits
Stoere, lieve, sterke, dappere Frits (2006-2016) is zijn longontsteking niet te boven gekomen en is overleden. Bedankt voor 7 mooie jaren, waarin we veel mooie tochten gemaakt hebben, mensen ontmoet, hindernissen overwonnen. Van de grote kudde waar hij vandaan kwam weggetrapt kneusje, gegroeid naar top-trektochtezel die over smalle bruggetjes en langs ravijnen liep, altijd onderweg s’nachts mijn tentje bewaakte en thuis ook weer helemaal happy was tussen zijn ezelmaatjes.
Frits was een ruin met schofthoogte 1.15 cm. Vanaf 2009 heb ik Frits getraind in het lopen van meerdaagse tochten en het dragen van een volledige kampeeruitrusting. In de zomer van 2012 ben ik samen met Frits naar Zuid-Frankrijk gelopen vanaf Ommen. We deden daar 4 maanden over en legden ongeveer 1500 km af. In de toekomst hoop ik weer eens een lange pelgrimstocht te maken. Frits was enorm aan mij gehecht. Als we samen op pas waren stond hij niet toe dat hij alleen gelaten werd, dan brak hij uit om mij te zoeken.
Boodschap van Frits: 13 juni 2016 Voel je niet schuldig Margo, je doet het goed met mij. Je hebt me 7 goede jaren gegeven. Ik ben heel belangrijk voor jou, toch wil ik gaan. Als jij er niet was , dan was ik 7 jaar geleden al vertrokken, uit de kudde geschopt. Jij hebt me in de kudde gezet en daarmee heb je ook jezelf tussen je soortgenoten gezet. Hulde aan jou. Geen spijt, geen wroeging, niets daarvan. Alleen dank, dank, dank dat je de ezelziel begrijpt, volkomen begrijpt en helpt verlossen van het lijden. Jij weet, maar vertrouwt je eigen gevoel nog niet helemaal. Het is klaar, geen valse hoop meer. Verbind je met je hart, met de ezelziel, met de mensen, met de natuurwezens, met het Al.