Als ik op pad ben met mijn ezel, dan valt dat natuurlijk heel erg op. Niet iedereen loopt met een bepakte ezel door velden, bossen en wegen. Ik wordt heel veel aangesproken en er worden me ontzettend veel vragen gesteld.
De vragen gaan meestal over feiten en getallen. Er heeft me nog nauwelijks iemand gevraagd of het leuk is om dit te doen. Het antwoord daarop is ja! Het is een fantastische manier van vakantie vieren, van reizen, van pelgrimeren, van jezelf ontdekken, van in de natuur zijn, van mensen ontmoeten. En ik snap dat wel van die vragen, mensen zijn nieuwsgierig naar hoe ik dat aanpak.
Ben je op trektocht? ja, met mijn ezel
Ben je aan het wandelen met je ezel? ja, dat klopt
Dat kun je zelf toch zien, kun je denken als antwoord op deze twee vragen. Maar ik heb ontdekt dat er toch veel mensen zijn die echt niet weten dat Ravel een ezel is en graag bevestigd willen dat het toch niet een paard, pony of iets anders is, maar een ezel. En vaak is deze vraag een introductie, de vraag er achter is dan eigenlijk: ”Mag ik even een praatje maken met jou?”
Is dit een muilezel of een ezel? Ravel is een 100% ezel. Hij is van het ras van Pyreneese ezels en die zijn wat groter dan de meeste ezels die mensen kennen. Ravel heeft een schofthoogte van 1.30 m, terwijl de meest voorkomende ezels ongeveer 1 meter hoog zijn.
Een muilezel heeft een ezel als moeder en een paard als vader. Een muildier heeft een paard als moeder en een ezel als vader. Beiden zijn onvruchtbaar. Ravel is dus geen van beiden.
Waar komt u vandaan? Waar ga je heen? De trektocht van 2020 is begonnen in Bonenburg in Duitsland. We lopen een tocht door Sauerland. De route is als volgt: via de Eggeweg van Bonenburg naar Marsberg. Dan de Waldroute naar Brilon. Vervolgens de Rothaarsteig tot Winterberg en dan via de Sauerland Hohenflug-route om Winterberg heen, via Hallenberg, Eslohe met als eindpunt Altena.
Hoeveel kilometer doen jullie per dag? Ongeveer 15-20 km per dag. Hangt af van het weer, geschikte slaapplekken, of de route goed vindbaar is, of er veel hoogteverschillen zijn en andere omstandigheden.
Waar slapen jullie? En is dat niet moeilijk om plekken te vinden? We slapen soms op een camping en als er geen (geschikte) camping is, dan slapen we bij particulieren die een grote tuin hebben of bij een boer. Als we ergens een weitje voor Ravel kunnen maken, twee grote emmers water hebben, dan hebben we alles wat we nodig hebben. We hebben verder alles bij ons. En ik geniet er natuurlijk heel veel van als iemand mij een douche aanbiedt of wat lekkers, of een maaltijd. Ravel geniet ervan als er een portie hooi of brokjes voor hem zijn. Paaltjes en draad voor een omheining van een weitje draagt Ravel ook mee.
Hoeveel kilo draagt de ezel? Ik heb het nooit gewogen, maar ik schat ongeveer 30 kg. Hij draagt de tent, slaapspullen, een regenjas voor hemzelf, kleding van mij en meestal voor een paar dagen eten voor mij.
Hoe doe je dat met eten onderweg voor de ezel? Hij eet van alles uit de berm. De ezel weet zelf wat hij lekker vindt. Sávonds en snachts eet hij gras en kruiden uit het weitje waar hij dan staat. Soms bieden mensen de ezel hooi aan of brokjes. Dan heeft ie wat extra’s. Ik heb alleen wat lekkere brokjes bij me om de ezel te belonen.
Hoe doe je dat met water? Ik heb twee flessen drinkwater mee elke dag. Onderweg vraag ik soms om een emmer water als het heet is en soms bieden mensen dat spontaan aan. Sávonds na het wandelen drinkt hij meestal een hele emmer leeg, voor hem is dat een kopje. Een ezel wil soms niks drinken en soms ineens een hele grote hoeveelheid achter elkaar.
Hoe doe je dat met boodschappen? Nou gewoon de ezel voor even aan een paal of boom vastzetten en dan de winkel in.
Waarom ga je met een ezel? En is een ezel geen lastig dier? Een ezel heeft een perfect wandeltempo, is rustig van karakter, trouw, volgzaam, lief, zachtaardig, zeer sterk, dus zeer geschikt als lastdier. Niet voor niets gebruiken mensen over de hele wereld ezels als lastdieren en dat is ook altijd al zo geweest. Het beeld dat mensen hebben dat een ezel dom, stom, koppig is klopt niet. Zeker, het is een dier met een eigen karakter en eigen wil, maar dat maakt hen nou net zo fantastisch! Het is niet zo dat je even een ezel pakt en dan samen op pad gaat, je moet wel eerst goed trainen en een band opbouwen. Als je samen een goed team bent, dan gaat het perfect.
Trektochten die we gemaakt hebben:
- 2011: met ezel Frits het hele Drenthepad, vanaf Ommen, 450 km, 1 maand
- 2012: met Frits vanaf Ommen naar Zuid-Frankrijk, 1600 km, 4 maanden
- 2013: met Frits, rondje Veluwe, Achterhoek, Salland, 300 km, 3 weken
- 2014: rondje Ommen-Ootmarsum, 10 dagen en rondje Ommen-Noord-west-Overijssel, 10 dagen, samen, ongeveer 250 km
- 2015: met Frits de Eifelsteig van vlak na Aken tot bijna in Trier, 4 weken, 400 km
- 2016: met Ravel langs de Overijsselse Vecht en delen van het Noaberpad, ongeveer 250 km
- augustus 2016: ezeltrektocht met gasten door het Overijssels Vechtdal met de ezels Kastaar, Liesje, Ravel, 120 km
- 2017: met Ravel door Belgie en Luxemburg, 450 km, 5 weken
- 2018: met Ravel de Eggeweg en Hermannsweg en door Twente en Salland terug naar Zwolle, 390 km, 3,5 weken
- 2019: 1-5 januari, 5 daagse wintertocht, rondje IJssel, Wijhe-Veessen-Olst-Diepenveen-Terwolde-Oene-Heerde-Hattem-Zwolle, 100 km
- mei 2019: met Ravel en Rosemunde en vriendinnen van Zwolle naar Wageningen, 100 km
- augustus 2019: met Ravel, 12 daagse tocht langs de IJssel en over de Veluwe, 170 km
- juli/augustus 2020: 24 daagse tocht door Sauerland, ongeveer 280 km.
- augustus 2020: met gasten ezeltrektocht Vechtdal, 120 km.